ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Ιέρακος

Η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας αποτελεί στις μέρες μας γυναικείο μοναστήρι και βρίσκεται σε χερσόνησο στη θέση Πύλα μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας.

Το μοναστήρι κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον ασκητή «Άγιο Δάσκαλο» Όσιο Γέροντα Κυριακό Στουρνάρα (+1853), ο οποίος ασκήτευσε στην περιοχή προερχόμενος από το Άγιο Όρος. Οι πιστοί της περιοχής και οι προσκυνητές βρήκαν στο σεπτό πρόσωπο του κτήτορα της μονής Οσίου Κυριακού τον στοργικό πνευματικό πατέρα, τον άμισθο ιατρό, τον χαρισματικό διορατικό Γέροντα και τον άριστο κάτοχο της ελληνικής παιδείας, παρά τους πόδας του οποίου πολλά ελληνόπουλα διδάχθηκαν τα ιερά γράμματα.

Στην μονή υπάρχει ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, ένας Ναός ρυθμού σταυροειδούς, τρίκογχου, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, με κεντρικό τρούλο και τέσσερις πυργίσκους. Εξωτερικώς, συνιστά ένα ενιαίο οικοδόμημα, αλλά εσωτερικώς, πρόκειται για δύο ξεχωριστούς Ναούς. Ο πρώτος τιμάται στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου λόγω της θαυματουργικής εύρεσης της εικόνας του Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου από τον Γέροντα Κυριακό πάνω σε ένα δένδρο.

Ο Ναός όμως φέρει στο υπερώον του έναν δίκλιτο ναΐσκο, ρυθμού πολυγωνικού μετά τρούλλων, με τον οποίο συνδέεται διά μυστικής κλίμακος. Στον Ναό αυτό δεσπόζουν δύο -μεγάλων διαστάσεων- θαυματουργές εικόνες της Παναγίας. Η μία αναπαριστά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ναός. Η άλλη απεικονίζει την Παναγία στον εικονογραφικό τύπο «Ρόδον το Αμάραντον» και πλαισιώνεται από ρόδα και παραστάσεις εμπνευσμένες από τον Ακάθιστο Ύμνο. Για το λόγο αυτό εορτάζεται το Σάββατο του Ακαθίστου. Δεν μας είναι γνωστός ο τόπος προέλευσής της, γνωρίζουμε, όμως, τον υπερφυσικό τρόπο αφίξεώς της στην Ιερά Μονή Παναγίας Ιέρακος. Κάποια μέρα, ο όσιος κτήτορας της μονής Γέροντας Κυριακός, προικισμένος με το προορατικό χάρισμα, ειδοποίησε τους παρισταμένους, μοναχούς και εργάτες, λέγοντάς τους με βεβαιότητα : «Ο Θεός αύριο θα μας στείλει ένα δώρο απὸ τη θάλασσα». Πράγματι, την επομένη μέρα, κατέβηκαν στην παραλία, στη θέση Καμίνι, όπου αντίκρυσαν μία εικόνα, λουσμένη σε υπερκόσμιο φως, που ταξίδευε – όρθια – πάνω στη θάλασσα. Ο Γέροντας Κυριακός την παρέλαβε με κατάνυξη και απέθεσε τον πνευματικό αυτό θησαυρό στο δεξιό κλίτος του Ναού της Ευαγγελίστριας.

Από το 1980, με την πολύτιμη αρωγή του Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, η μονή λειτουργεί πλέον ως γυναικείο Κοινόβιο.

Η Ιερά Μονή Ιέρακος πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Επίσης, στις 31 Αυγούστου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Κατάθεσις της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η μονή βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το Γέρακα και 10 χιλιόμετρα από τη Ρειχιά και διαθέτει άνετο χώρο στάθμευσης. Η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και την Αργολική χερσόνησο είναι μαγευτική.

Tηλ. μονής: 2732023980 , 2732059280 & 6949373510

Πηγή: immspartis.gr , monemvasia.gr