ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑΣ ΚΡΑΝΕΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Παλαιοκαρυάς βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρανέας (ή Κρανιάς) Ελασσόνας του νομού Λάρισας, στο βουνό των Αντιχασίων, στον δρόμο που οδηγεί από την Ελασσόνα στα Γρεβενά.

Η χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού θεωρείται το έτος 1628, έτος αποπεράτωσης των εργασιών του ναού. Σήμερα από τα κτίσματα της μονής σώζονται το Καθολικό, ο Πύργος και το Αγίασμα. Διέθετε σημαντική περιουσία, αλλά άρχισε να παρακμάζει γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα και το 1928 διαλύθηκε και συγχωνεύθηκε με την Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.

Από το καλοκαίρι του 2019, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, βρίσκονται σε εξέλιξη κτιριακές εργασίες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης της μονής, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την αναγέννηση του ιστορικού μοναστηριού της Κρανέας, μετά από έναν αιώνα περίπου ερήμωσης και παρακμής.

Ο επισκέπτης-προσκυνητής αξίζει να δει τον παλαιό Πύργο της μονής, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού το οποίο χρονολογείται από το 1600 περίπου, τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες του Ιερού από τον 18ο αιώνα και βεβαίως να πιει δροσερό νερό από την Κρήνη του μοναστηριού. Το φυσικό περιβάλλον γύρω από τη μονή ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης. Από την αυλή της μονής μπορεί κανείς να αγναντέψει το δάσος της Οξιάς και τον κάμπο της Ελασσόνας.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.

Πηγή: kraneaelassonas.blogspot.com