ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή δίπλα σε χαράδρα μεταξύ των χωριών Πυργετού, Ραψάνης και Κρανιάς του νομού Λάρισας.

Πυκνόφυλλες δρύες, αιωνόβια πλατάνια και υψίκορμα κυπαρίσσια αποτελούν τον περιβάλλοντα διάκοσμό της. Ο Ναός της Μονής, το Καθολικό, το οποίο τιμάται στη μεγάλη Δεσποτική εορτή του Καλοκαιριού, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι κτίσμα του 16ου αιώνος και κατά την παράδοση κτίστηκε από τον Όσιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω. Η αρχιτεκτονική του περιγράφεται κατά την αντίστοιχη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, δηλαδή, σταυροειδής βασιλική με τρούλο. 

Τα υπόλοιπα κτίσματα της Ιεράς Μονής είναι οι δύο μεταγενέστερες πτέρυγες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένας ναΐσκος τιμώμενος στο Γενέσιο της Παναγίας. Αξιοσημείωτη είναι η επιγραφή που βρίσκεται εντοιχισμένη στη λιθόκτιστη μάνδρα της μονής, η οποία μαρτυρεί το έτος της ανακαινίσεως της, το 1868.

Μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως βρισκόταν ερειπωμένη, λειτούργησε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από μια ενάρετη μοναχή, την ονομαστή για την ανδρεία, την υπομονή και την οσιότητά της, μακαριστή Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία παρέμεινε σε αυτή για τριάντα περίπου χρόνια έως της κοιμήσεως της στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Σήμερα Ηγουμένη είναι η μοναχή Υπομονή και οι μοναχές είναι τρεις.

Τηλ. μονής:  (0030) 2495061170

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου imlarisis.gr