ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΙΔΙΑΝΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής στο οροπέδιο Λασιθίου

Η Ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, κοντά στο χωριό Κάτω Μετόχι. Το μοναστήρι ιδρύθηκε περίπου το 1850 από τον μοναχό Μεθόδιο Περάκη, αλλά θεωρείται ότι είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής, που ήταν μετόχι της οικογένειας των Βίδων (εξού και το όνομα Βιδιανή).

Κατά την Επανάσταση του 1866 η μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η μονή ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε το 1874. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Ηγούμενος της Μονής Βιδιανής Δωρόθεος εκτελέστηκε στα Χανιά λόγω της αγωνιστικής του δράσης.

Όταν το έτος 1959 απεβίωσε και ο τελευταίος μοναχός, η μονή εγκαταλείφθηκε. Μερικά χρόνια αργότερα, την δεκαετία του 1980, αποφασίστηκε ότι το μέρος είχε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ως παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο οποίο θα εκθέτονταν δείγματα πανίδας, χλωρίδας, καθώς και διάφορα πετρώματα από την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Παράλληλα αποφασίστηκε και η αναβίωση και αναστήλωση της μονής το 1991.

Στο μοναστήρι, το οποίο είναι αφιερωμένο και πανηγυρίζει στην Ζωοδόχο Πηγή, υπάρχει η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βιδιανής. Η μονή ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Ηγούμενος είναι σήμερα ο ιερομόναχος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, ο οποίος καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη λειτουργία τόσο της μονής, όσο και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Τηλ. μονής: (+30) 2844022421