ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΥΜΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ

Η Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, είναι κτισμένη στο χωριό Μακρυνίτσα του δήμου Σιντικής του νομού Σερρών, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Η παλαιά χιλιόχρονη Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά βρισκόταν στον Πόντο, κοντά στο χωριό Τσίτη της περιοχής Μεσοχαλδίας και απείχε περίπου 30 χλμ. από την Αργυρούπολη. Κατά την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε το έτος 950 από τους ιερομόναχους Παΐσιο, Σωφρόνιο και Λαυρέντιο, οι οποίοι κατάγονταν από τη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ).

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της μονής κατασχέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Σήμερα στην θέση της υπάρχουν μόνον ερείπια.

Έτσι, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε η ανιστόρηση της μονής στους πρόποδες του βουνού Μπέλες, βόρεια της λίμνης Κερκίνης, κοντά στο χωριό Μακρυνίτσα Σερρών, με πρωτοβουλία αδελφότητας Ποντίων.

Η καταγωγή της ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γουμερά, είναι από τον Πόντο. Είναι μία από τις ελάχιστες εικόνες της Παναγίας που ήρθαν εκ του Πόντου μαζί με την Παναγία Σουμελά.

Το καθολικό της μονής (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο) είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου).

Η μονή από τον Σεπτέμβριο του 2017 επανδρώθηκε με αδελφότητα τριών μοναχών, που καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την ανοικοδόμησή της. Ηγούμενος είναι ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

Τηλ. μονής: (0030) 2327022017   &  6987031838

Email μονής: info@impg.gr

Πηγή φωτο: topoikaitropoi.gr