ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΙΔΑΝΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Ζιδανιώτισσας

Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Ζιδανιώτισσας, που ιδρύθηκε κατά το 16ο αιώνα, βρίσκεται στο Μικρόβαλτο Σερβίων Κοζάνης. Η μονή φέρει το όνομά της από το παλιό χωριό Ζδάνι.

Το έτος 1854 το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους, σε αντίποινα για τη συμμετοχή των μοναχών και των Ζιδανιωτών στο επαναστατικό κίνημα του Θεόδωρου Ζιάκα.

Το 1919 κτίστηκε ο νέος ναός και είναι το μοναδικό κτίριο που γλίτωσε από την πυρπόληση που έγινε από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 6 Μαρτίου 1943. Ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές και κατά την διάρκεια της εμφύλιας πολεμικής περιόδου 1946-1949. Από το 1950 άρχισε και πάλι η αναστηλωτική προσπάθεια με τη συνδρομή των πιστών και κορυφώθηκε στις μέρες της ηγουμενίας του αρχιμανδρίτη Φιλαρέτου Μπίστη (1960-1989).

Δυστυχώς μια ακόμη καταστροφή υπέστη η Ιερά Μονή Ζιδανίου από το μεγάλο σεισμό της 13ης Μαΐου 1995. Το καμπαναριό κατέρρευσε, τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι μεταβλήθηκαν κυριολεκτικά σε σωρούς ερειπίων, ενώ ο ναός της Παναγίας παρουσίασε μεγάλες ρωγμές και κατέστη ετοιμόρροπος. Την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση της μονής ανέλαβε ο ηγουμενεύων από το 1989 Απόστολος Μπουμπουρέκας, εφημέριος της ενορίας Φρουρίου. Έτσι ο ναός της Παναγίας αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε, κτίστηκε καινούργιο καμπαναριό και ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπής ξενώνας.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα η μονή μετατρέπεται σε γυναικεία. Από το 2002 με την έλευση στο μοναστήρι της ιδιαίτερα δραστήριας μοναχής Μαριάμ, έγιναν αρκετά έργα και πλέον από το 2006 υπηρετεί στη μονή η ηγουμένη Θεοκτίστη, η οποία συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι της Παναγίας Ζιδανιώτισσας είχε μεγάλη προσφορά στους εθνικούς αγώνες και στην παιδεία.

Η εικόνα της Παναγίας

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας ή αλλιώς Ζιδανιώτισσας είναι από τα λίγα κειμήλια που διασώθηκαν δια μέσου των αιώνων.

Το έτος 1918 έπληξε την Κοζάνη θανατηφόρα γρίπη, η οποία σταμάτησε με θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας, που μεταφέρθηκε στην πόλη, όπου τελέστηκαν αγρυπνίες, παρακλήσεις και λιτανείες. Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν επίσης από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα για θαύματα της Παναγίας στην οποία καταφεύγουν οι πιστοί της Κοζάνης και των Σερβίων στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής τους, επιζητώντας την ίαση της ψυχής και του σώματος.

Κάθε χρόνο, το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ζιδανιώτισσας στην πόλη της Κοζάνης για ευλογία και αγιασμό των πιστών. Η πομπή ξεκινάει από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (όπου από την Παρασκευή της Διακαινησίμου έχει μεταφερθεί η εικόνα με Ιερές Ακολουθίες και Τελετές) και δια μέσου των οδών της πόλης καταλήγει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Αφού παραμείνει εκεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για προσκύνημα, μεταφέρεται στη συνέχεια και στους άλλους ενοριακούς Ναούς της Κοζάνης, για να επιστρέψει αργότερα στη μονή Ζιδανίου, όπου είναι και η φυσική της θέση.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στην εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ πλήθος πιστών συρρέει και τον Δεκαπενταύγουστο.

Τηλ. μονής: 2464051210

Πηγή: imsk.gr , mikrovalto.gr