ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή «Κουτσουρούς»

Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης της επαρχίας Δωρίδος του νομού Φωκίδος βρίσκεται στο χωριό Αμυγδαλιά, νότια του Λιδωρικίου Φωκίδος.

Η αφετηρία της μονής έγινε τον 17ο αιώνα, όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η ομώνυμη ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, καθώς η Υπεραγία Θεοτόκος παρουσιάστηκε σε έναν μοναχό της απέναντι Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου.

Τα εγκαίνια του νέου Καθολικού (Ναού) της μονής έγιναν το 2015, ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκε γυναικεία μοναστική αδελφότητα. Η αδελφότητα βρίσκεται υπό την πνευματική καθοδήγηση της Καθηγουμένης μοναχής Μαριάμ (Σκορδά). Η οσιοτάτη Καθηγουμένη είναι γνωστή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για το μουσικό της χάρισμα και την ερμηνεία της στη βυζαντινή μουσική ως μουσικοδιδασκάλου και ως υμνωδού.

Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει το σπήλαιο όπου βρέθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας Κουτσουριώτισσας και η πρόσβαση είναι εύκολη.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Κουτσουριωτίσσης (ή «Κουτσουρούς») δέχεται καθημερινά τους ευσεβείς προσκυνητές εκτός Δευτέρας. Κάθε Κυριακή και μεγάλες εορτές τελείται η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της μονής. Η πανήγυρη της μονής γίνεται στην εορτή της Απόδοσης της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.

Πρόσβαση στο μοναστήρι:
Διαδρομή 1η: Από Εθνική Αθηνών – Λαμίας

Στρίβουμε προς Μπράλλο στο ύψος του αγάλματος του Αθανασίου Διάκου. Έπειτα προς Άμφισσα και κατόπιν προς Λιδωρίκι μέσω Αγίας Ευθυμίας και Βουνιχώρας.

Διαδρομή 2η: Παραλιακώς

Επί της Εθνικής Οδού για Πάτρα στρίβουμε από Ερατεινή για Λιδωρίκι. Στο δρόμο υπάρχει πινακίδα προς το μοναστήρι.

Τηλ. μονής: (0030) 2266022533

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος