ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΜΠΗΔΟΝΟΣ ΠΗΛΙΟΥ

Στον οικισμό Λαμπινού του ανατολικού Πηλίου, 12 χλμ από την Τσαγκαράδα του νομού Μαγνησίας, με θέα στο Αιγαίο, βρίσκεται η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Λαμπηδόνας.

Η παράδοση λέει ότι ένα πειρατικό καράβι κινδύνευε να βυθιστεί και ο καπετάνιος παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει υποσχόμενος ότι, εκεί που θα πέσει η μπάλα του κανονιού του, θα χτίσει ένα μοναστήρι προς τιμήν της. Μια θεϊκή λάμψη (λαμπηδόνα) υπέδειξε το λιμάνι και έσωσε το πλοίο. Ένα τμήμα της μπάλας αυτής σώζεται μέχρι σήμερα στο βήμα του ναού.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, τη δυτική ανακαινισμένη πτέρυγα με διώροφα κτίσματα και την ανατολική πτέρυγα. Ο Ναός κτίσθηκε το 1796 από τον αρχιτέκτονα Δήμο Ζηπανιώτη, επί Ιγνατίου και Δανιήλ Ιερομονάχων, με χορηγία του Στέργιου Μπασδέκη (αρματωλός οπλαρχηγός του Πηλίου). Σε κρήνη που βρίσκεται στην αυλή σώζεται επιγραφή με το έτος 1780. Στις μέρες μας γίνονται εργασίες αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Γύρω στα 1915, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, για μέρες ντόπιοι ψαράδες παρατηρούσαν ένα φως πάνω από έναν υπερυψωμένο βράχο, ο οποίος ανήκει σε μια βραχονησίδα που ονομάζεται Λίθος και βρίσκεται πλησίον της μονής. Το φως έμοιαζε με αναμμένο καντηλάκι και όταν οι ψαράδες πλησίασαν, βρήκαν στη βάση του βράχου την θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

H μονή για πάνω από 100 χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια στην Ιερά Μονή εγκαταβιούν 6 μοναχές, με Ηγουμένη την μοναχή Χρυσοστόμη. Εμπνευστής και αεικίνητος πνευματικός καθοδηγητής της Ιεράς Μονής Παναγίας Λαμπηδόνας είναι ο Γέροντας Χρυσόστομος.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στη Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγίας. Υπάρχει και η δεύτερη πανήγυρη, της Ζωοδόχου Πηγής, γιατί την ημέρα εκείνη η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε θαυματουργικά. Οι ακολουθίες τελούνται κατά το αγιορείτικο τυπικό.

Ωράριο μονής
Δευτέρα έως και Σάββατο: 9:00 π.μ.–1:00 μ.μ. & 5:00–8:30 μ.μ.
Κυριακή: 7:30 π.μ.–12:30 π.μ.

Τηλ. μονής: (0030) 6939859079 & 6975729228

Ε-mail μονής: hristianiorthodoxia@gmail.com

Blog: panagialampidona.blogspot.com