ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Χρισσού Παρνασσίδος με την χιλιόχρονη παρουσία

Σε πανοραμική θέση σε υψόμετρο 500 μέτρων, ανατολικά της Άμφισσας, στο δρόμο ανάμεσα στους Δελφούς και τον Χρισσό Φωκίδας, βρίσκεται η (γυναικεία σήμερα) Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, η οποία κτίσθηκε τον 11ο αιώνα (έτος 1019).

Από το μοναστήρι αυτό έγινε το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 στην Ρούμελη, με πρωτοπόρους τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, τον οπλαρχηγό Πανουργιά και τους προεστούς της περιοχής, οι οποίοι την 24η Μαρτίου 1821, εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, ορκίστηκαν και ύψωσαν την Σημαία της Επανάστασης. Αρκετοί από τους μοναχούς της Μονής Παρνασσίδος πολέμησαν και έπεσαν στον Αγώνα.

Σπουδαίο κόσμημα της Ιεράς Μονής Παρνασσίδος είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του έτους 1834. Η μονή λειτουργούσε μέχρι και την περίοδο της Κατοχής – Εμφυλίου και έπειτα εγκαταλείφτηκε. Το 1943 ο Ηγούμενος Αγαθόνικος εκτελέστηκε από τους Ιταλούς.

Από το 1988 επαναλειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα. Ηγουμένη σήμερα είναι η μοναχή Κικιλία και οι μοναχές είναι επτά.

Η μονή πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Από το μοναστήρι, ο επισκέπτης – προσκυνητής μπορεί να ατενίσει την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, την Άμφισσα με τον τεράστιο ελαιώνα της, καθώς και τις πλαγιές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Τηλ. μονής: (0030) 2265035002