ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΜΒΟΚΟΥΣ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς Ναυπακτίας

Δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, σε υψόμετρο 530 μ. κοντά στο χωριό Βομβοκού Αιτωλοακαρνανίας, δίνει αιώνες τώρα την ταπεινή μαρτυρία της η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Οι μεγαλοπρεπείς αιωνόβιοι πλάτανοι και τα πηγαία ρυάκια από τις φυσικές κρήνες εξαίρουν το ειρηνικό τοπίο. Προς τον νότο εκτείνεται χαμηλά η πεδιάδα του Μόρνου και στο βάθος του ορίζοντα ο κορινθιακός κόλπος και οι επιβλητικοί όγκοι των βουνών της Πελοποννήσου.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Για την ίδρυση της, που τοποθετείται πιθανότατα στον 11ο αι., δεν έχουν ανευρεθεί εμπεριστατωμένα ιστορικά στοιχεία. Η τοπική όμως παράδοση διασώζει ότι το αρχικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου είχε κτισθεί 500 περίπου μέτρα βορειοανατολικά του χωριού Σκάλα, στη θέση «παλιομονάστηρο», όπου και σήμερα ακόμη διατηρούνται ερείπια Ναού. Η εικόνα του Αγίου, μετά την καταστροφή του πρώτου μοναστηριού, βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο στην απέναντι πλαγιά. Οι βοσκοί της περιοχής παρακινημένοι από το έντονο φως που περιέλαμπε την ιερά εικόνα μέσα στη νύχτα, ανακάλυψαν το ιερό κειμήλιο μέσα σε σπήλαιο, στη θέση «στεφάνια», κοντά στη σημερινή Ιερά Μονή.

Από αναφορά τοπικού Επάρχου το 1836 πληροφορούμαστε ότι η μονή υπήρξε Σταυροπηγιακή μέχρι τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Την μεγάλη ακμή της πάντως γνώρισε στο τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα, αποκτώντας έπειτα και περιουσιακά προνόμια από τον Σουλτάνο Μαχμούτ.

Το Καθολικό του μοναστηριού οικοδομήθηκε το 1695 στη θέση του παλαιού. Είναι Ναός σταυροειδής τετρακίονος με τρούλο. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι δύο αψίδες (βόρεια και νότια), με λειτουργική χρήση χορών κατά τον αγιορείτικο τύπο. Η αγιογράφηση του έγινε σύμφωνα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία στις αρχές του 18ου αιώνα από τους δόκιμους καλλιτέχνες Πάνο και Χρήστο. Ο Ναός τιμάται στην Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Σημαντική υπήρξε η υλική, ηθική και πνευματική συμπαράσταση της Ιεράς Μονής Προδρόμου στον λαό της Ναυπάκτου τόσο κατά την διάρκεια του Τουρκοβενετικού πολέμου (1687-1699), όσο και κατά τις Επαναστάσεις του 1770 και 1821.

Ύστερα από μακρά περίοδο εγκατάλειψης (λόγω της κατάργησης της μονής με το διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα το 1833), στα μέσα του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το έτος 1943 γίνεται η επανασύσταση και μετατροπή της μονής από ανδρική σε γυναικεία, υπό της ηγουμενία της μοναχής Μαριάνθης. Σήμερα με Καθηγουμένη την μοναχή Ειρήνη, εγκαταβιώνει στο μοναστήρι ολιγομελής αδελφότητα.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις εορτές:

-Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, όπου εκατοντάδες πιστοί συμμετέχουν στην ιερά πανήγυρη.
-Στο Γενέθλιο του Αγίου στις 24 Ιουνίου.
-Στη Σύναξη του μετά την Βάπτιση του Κυρίου στις 7 Ιανουαρίου.
-Στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς απέχει από την Ναύπακτο 10 χλμ και από την Πάτρα 33 χλμ.

Τηλ. μονής: (0030) 26340 27401
Email μονής: imvomvokous@gmail.com

Πηγή κειμένου: «Ο Πρόδρομος της Ναυπακτίας» (2011), Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς

Πηγή φωτο: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς