ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΕΡΒΕΚΙΣΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Το μοναστήρι του Αη Γιάννη στην Δερβέκιστα-Ανάληψη Θέρμου

Ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι η γυναικεία σήμερα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, στο χωριό Δερβέκιστα που στις μέρες μας ονομάζεται Ανάληψη του Δήμου Θέρμου–Τριχωνίδας. Το μοναστήρι απέχει 31 χλμ. από τη Ναύπακτο και 3 χλμ. από το χωριό Ανάληψη. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Πρώτος κτήτορας υπήρξε ο ιερομόναχος Ιωσήφ ο Μεγαλοδενδρίτης.

Στο ιστορικό μοναστήρι της Δερβέκιστας έζησαν πολλοί μοναχοί, όσιοι, νεομάρτυρες και άγιοι, όπως ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας ο εκ Καστορίας και ο μαθητής του, Άγιος Θεωνάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα περί το 1510 ήρθε στο μοναστήρι από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους ο εκ Καστορίας αγιορείτης μοναχός Ιάκωβος μαζί με δύο μαθητές του, τον διάκονο Ιάκωβο και τον μοναχό Διονύσιο και έζησαν ασκητικά. Την 1η Νοεμβρίου του 1520 και οι τρεις μαρτύρησαν από τους Τούρκους στην Θράκη, μένοντας αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη. Την ίδια χρονιά έρχεται και αναλαμβάνει Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Προδρόμου Δερβέκιστας, ο μαθητής όπως προείπαμε του Αγίου Ιακώβου και εξίσου μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Θεωνάς, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης και κτήτορας της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Στολίδι του μοναστηριού είναι η σπηλιά του Αγίου Ιακώβου στην θέση Παληοφοράδα πλησίον του ποταμού Ευήνου. Η σπηλιά αυτή υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει αιωνόβιο δέντρο και πάνω σ’ αυτό αναρριχώμενο κλήμα, που η παράδοση λέει ότι το κλήμα αυτό το φύτεψε ο Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας.

Η μονή υπήρξε επίσης από τα αγαπημένα προσκυνήματα του Εθναπόστολου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος καταγόταν από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, ο οποίος επίσης είχε καταγωγή από το μέρος αυτό.

Το μοναστήρι της Δερβέκιστας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση, καθώς προσέφερε επί Τουρκοκρατίας πολλές υπηρεσίες στο Ελληνικό Έθνος και στους Χριστιανούς. Την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821 είχε το στρατηγείο του στη Δερβέκιστα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και επισκεπτόταν συχνά το μοναστήρι. Με ορμητήριό του τη Δερβέκιστα ο Καραϊσκάκης ενίσχυε τους ένδοξους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου με τρόφιμα και με δυνάμεις, ενώ απ’ τη Δερβέκιστα οργάνωσε τις περίφημες και νικηφόρες μάχες του Πετροχωρίου. Σ’ αυτό το μοναστήρι λοιπόν ήρθαν αρκετοί διασωθέντες εξοδίτες Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και φιλοξενήθηκαν από τους μοναχούς. Το μοναστήρι αποτέλεσε επίσης πνευματικό κέντρο, καθώς λειτούργησε Κρυφό Σχολειό.

Το 1833 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα το μοναστήρι διαλύθηκε, μαζί με πολλά άλλα μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα και έτσι πολλά από τα κειμήλια της μονής παραδόθηκαν και βρίσκονται από τότε στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας.

Στις μέρες μας, από τις αρχές του 2020 στην Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Δερβέκιστας εγκαταβιώνει η Καθηγουμένη μοναχή Μαγδαληνή, η οποία με ζήλο και αφοσίωση κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπαθεί να ανακαινίσει και να αναδείξει το μοναστήρι και να του δώσει την αίγλη και τη δόξα που είχε.

Σήμερα στην Ιερά Μονή τελείται Θεία Λειτουργία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς και άλλες ακολουθίες. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, στην εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Ωράριο επισκέψεως:

Θερινό ωράριο (Απρίλιος-Σεπτέμβριος) 09:00-12:30 & 17:00-19:00

Χειμερινό ωράριο (Οκτώβριος-Μάρτιος) 09:00-12:30 & 15:30-17:00

Δευτέρα και Τετάρτη το μοναστήρι παραμένει κλειστό.

Τηλέφωνα μονής: 2644100000 , 2644031200 , 6936762582

Ε-mail μονής: dervekistamonastery@gmail.com 

Πηγή: Ιστοσελίδα μονής: www.dervekistamonastery.gr ,   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ “ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ & ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΔΕΡΒΕΚΙΣΤΑΣ”