ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνας στο νησί της Αίγινας

Η γυναικεία Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγινα, βρίσκεται στον δρόμο που ανεβαίνει προς την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Η παράδοση λέει ότι εκεί υπήρχε ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από δύο μοναχές, την Πελαγία και την Κασσιανή, οι οποίες αγόρασαν το κτήμα μέσα στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Ησυχαστήριο, γύρω στα 1910, ύστερα και από την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου, πνευματικού τότε της γειτονικής μονής της Αγίας Τριάδος.

Σύμφωνα με την παράδοση όταν αγοράστηκε εκείνο το κτήμα δεν υπήρχε καθόλου νερό. Έσκαψαν λοιπόν 30 μέτρα, αλλά νερό δεν μπορούσαν να βρουν. Τότε, ένας αγιορείτης μοναχός έκανε παράκληση με της καλόγριες και κατέβασε την εικόνα μέσα στο πηγάδι και λιβάνισε μέσα στο ξεροπήγαδο. Το βράδυ κατά την διάρκεια της προσευχής, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος και παράξενος κρότος και το μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του. Το πρωί κατέβηκε ο μοναχός για να βγάλει την εικόνα και βλέπει στα τοιχώματα του πηγαδιού χαραγμένο έναν Σταυρό. Είδε τότε πως ο σταυρός ήταν βρεγμένος στο κάτω μέρος. Έβγαλε τότε την εικόνα από το πηγάδι και ειδοποίησε τις καλόγριες για το χαρμόσυνο γεγονός. Το πηγάδι έβγαζε νερό. Από το 1924 το νερό του πηγαδιού υπάρχει μέχρι σήμερα και καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του μοναστηριού.

smart

Το Ιερό Ησυχαστήριο πανηγυρίζει στην εορτή της Αγίας Αικατερίνας στις 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, η Αγία Αικατερίνη και η εικόνα της είναι ιδιαίτερα θαυματουργή σε νεαρές κοπέλες που θέλουν να αποκατασταθούν. 

Τηλ. μονής: 2297053813

Πηγή: aeginatoday.gr , weloveaegina.com