ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΛΟΥΚΑΚΙΩΝ ΠΑΤΜΟΥ

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην ιερά νήσο Πάτμο

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στην όμορφη περιοχή “Πιλάφι”, στο μέσο της παραλίας των Λουκακίων, στο νοτιοανατολικό μέρος της Πάτμου. Ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι χτισμένο σε μια μικρή σπηλιά, όπου χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριο από μοναχούς. Από τον Άγιο Απόστολο Λουκά, η περιοχή φέρει το όνομά της ως Λουκάκια.

Το Ιερό Ησυχαστήριο φέρει το όνομα του νεοφανούς και θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας, επισκόπου Πενταπόλεως, καθώς ο Άγιος Νεκτάριος μύησε στην πνευματική ζωή και στην εργασία της νοεράς προσευχής τον πνευματικό δομήτορα της ιεράς νήσου Πάτμου, Όσιο Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή. Έλεγε χαρακτηριστικά ο Γέροντας της Πάτμου Όσιος Αμφιλόχιος ότι την νοερά προσευχή την εδιδάχθη από τον Δεσπότη και γι ΄αυτό επέμενε αντί του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά, να ανεγείρει ο ιδρυτής του μοναστηριού μακαριστός π. Παύλος ναό προς τον Άγιο Νεκτάριο. Αυτό άρχισε να γίνεται το 1968 και στις 23 Μαΐου του 1970 ο τότε Μητροπολίτης Γορτύνης κ. Τιμόθεος (μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Κρήτης) τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Τον Ιούνιο του 1974, μια εβδομάδα πριν την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νεκταρίου δάκρυσε επί ημέρες.

Κτήτορες του Ιερού Ησυχαστηρίου, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 1989 και μοιάζει με φρούριο, είναι ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Αρχιμανδρίτης Παύλος Νικηταράς (1921-1999) και ο επίσης Προηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αντίπας, ο οποίος είναι σήμερα ο Ηγούμενος του Ησυχαστηρίου.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει την 9η Νοεμβρίου, καθώς και στις 3 Σεπτεμβρίου στην Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

Σημαντική είναι και η προσπάθεια δενδροφύτευσης που συντελείται, καθιστώντας την περιοχή εκεί έναν “πνεύμονα” για την Πάτμο, καθώς οι πατέρες της μονής ακολουθούν το παράδειγμα αγάπης του Αγίου Αμφιλοχίου και του Αγίου Νεκταρίου προς τα δένδρα.

Το Ησυχαστήριο είναι επισκέψιμο καθημερινά μεταξύ 09:00 και 13:00 το πρωί, καθώς και από 16:00 έως 19:00 το απόγευμα, εκτός από την Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή όπου παραμένει κλειστό.

Τηλ.: 2247032833 και 2247031286

Πηγές: http://www.archimandritis-antipas.gr/p/blog-page_98.html ,  www.patmosmonastery.gr