ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

 

Αν και οι πρώτες εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου θεωρούνται ότι είναι αχειροποίητες, δηλαδή έγιναν χωρίς ανθρώπινο χέρι, ουσιαστικά οι πρώτες τρεις εικόνες που σώζονται σήμερα είναι δημιούργημα του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Η μία βρίσκεται στα Καλάβρυτα, στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και είναι από κερί και λιβάνι (κηρομαστίχα), η δεύτερη είναι της Παναγίας Σουμελά και η τρίτη είναι η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο και είναι φτιαγμένη με ψηφίδα.

Υπάρχουν και άλλες δεκάδες εικόνες της Παναγίας που αποδίδονται στον Ευαγγελιστή Λουκά, τις οποίες ωστόσο είτε τις αγιογράφησε αργότερα είτε είναι δημιούργημα μαθητών του Ευαγγελιστού Λουκά.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και από ευχαρίστηση και σεβασμό ήθελε να φτιάξει σε μια εικόνα ένα πορτραίτο της Παναγίας. Πήγε μια μέρα και ρώτησε τη Παναγία να της φτιάξει μια εικόνα και έλαβε την θετική της απάντηση. Τότε εμφανίσθηκε ο αρχάγγελος Μιχαήλ μεταφέροντας τρία σανίδια και του τα έδωσε. Εκείνος από σεβασμό δεν τον ρώτησε γιατί του έδωσε τρία σανίδια, αφού μια εικόνα ήθελε να φτιάξει.

Σε λίγο καιρό έφτιαξε μια εικόνα και αμέσως την παρουσίασε στη Παναγία μας. Εκείνη όταν την είδε, τού είπε ότι ήταν ωραία, αλλά, πρόσθεσε ότι κάτι λείπει. «Μόνη μου είμαι; Δεν έχω γιό;» Ο Λουκάς την είχε φτιάσει δεομένη, μόνη της. Αυτή η εικόνα είναι της Παναγίας Σουμελά.

Κατόπιν έφτιασε άλλη μία με το Χριστό μαζί, είναι η σημερινή ευρισκόμενη στο Μέγα σπήλαιο στα Καλάβρυτα. Την αποκάλυψε και αυτή στη Παναγία. Εκείνη τον ενθάρρυνε πως είναι πολύ καλή, αλλά είχε βάλει το Χριστό μας δεξιά γι’ αυτό λέγεται δεξιοκρατούσα. Οπότε έφτιαξε τη τρίτη εικόνα που είχε βάλει το Χριστό στο άλλο κανονικό χέρι, την ευρισκομένη σήμερα στη Κύπρο (Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου), που απεικονίζεται με κεκαλυμμένο το πρόσωπό της. Να λοιπόν τα τρία σανίδια που έφερε στον Ευαγγελιστή Λουκά ο αρχάγγελος που προαναφέραμε.

Τις τρεις αυτές εικόνες τις ευλόγησε η Παναγία μας με το πανάγιό της χέρι και είπε: «Η χάρις του εξ’ εμού γεννηθέντος Κύριού μου και Θεού μου, να είναι μετ’ αυτών» Αυτή η ευλογία, τις διασώζει μέχρι σήμερα μετά από είκοσι αιώνες, διότι είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο εύκολο οι εικόνες αυτές να παραμένουν τόσους αιώνες, αν δεν υπάρχει η από άνωθεν βοήθειά της.

Πηγή: diakonima.gr