“ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Βόρεια Ελλάδα, Κέρκυρα και ιταλική πόλη Μπάρι (οκτώ ημέρες, επτά νύχτες).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  “ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Βόρεια Ελλάδα, Κέρκυρα και ιταλική πόλη Μπάρι (οκτώ ημέρες, επτά νύχτες).

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Συνάντηση και γνωριμία τους προσκυνητές με τον συνοδό. Προσευχή στον Κύριο τον Θεό «Περί πολλαπλασιασμού της αγάπης και εξάλειψης κάθε μίσους”.

Προσκύνημα στα ερείπια του παλαιού χριστιανικού ναού (4-του αιώνα), αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, ο οποίος βρίσκεται στην -αναφερόμενη στην Καινή Διαθήκη- πόλη Φίλιπποι, κοντά στην πόλη Νεάπολη (την σημερινή Καβάλα).

Προσκύνημα στα ερείπια της φυλακής, όπου φυλακίστηκαν ο απόστολος Παύλος και η συνοδεία του: απόστολοι Σίλας, Τιμόθεος και ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Προσκύνημα στον τόπο του βαπτίσματος της αγίας Λυδίας (μέσα 1ου  αιώνα).
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων: Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδάριου, Ευγένιου και Ορέστη, (τέλη 3ου αρχές 4ου  αιώνα), στην εκκλησία αφιερωμένη σε αυτούς στο χωριό Πολύστυλο Καβάλας.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου της Ναζιανζού, πατέρα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (4ος  αιώνας), στο ναό αφιερωμένο σε αυτόν στη Νέα Καρβαλη στην περιοχή Καβάλας.
Βόλτα στο λιμάνι της παραθαλάσσιας Καβάλας.
Διανυκτέρευση στο μοναστήρι “Υπαπαντή του Χριστού” της Καβάλας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του αγίου Μεγάλουμάρτυρα Δημητρίου Θεσσαλονίκης (αρχές 4ου  αιώνα), τα οποία αναπαύονται στο ναό του πολιούχου αγίου της Θεσσαλονίκης. (τέλος 4ου  αιώνα). 
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της οσιομάρτυρας Ανυσίας (3ος  αιώνας), που βρίσκονται στον ίδιο ναό.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος  αιώνας), που φυλάσσονται στο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο σε αυτόν. 
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, εξομολόγου (9ος αιώνας), τα οποία αναπαύονται στο ναό της “Αγίας του Θεού Σοφίας”, χτισμένος τον 5ο αιώνα.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Αγίας Θεοδώρας Μυροβλίτισσας της εν Θεσσαλονίκη (9ος  αιώνας), που βρίσκονται στο ομώνυμο μοναστήρι της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ασκήτευσε με την κόρη της Αγία Θεοπίστη.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Δαυίδ του Στυλίτη (6ος  αιώνας), τα οποία αναπαύονται στο ομώνυμο ναό του μοναστηριού στην Άνω πόλη Θεσσαλονίκης.
Προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης του άγιου μάρτυρα Μιχαήλ εκ Γρανίτσης Ευρυτανίας του Φούρναρη (16ος  αιώνας), σε εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται δίπλα στο ναό της “Υπαπαντής του Χριστού”, χτισμένο την ίδια εποχή.
Επίσκεψη στο πρώην ειδωλολατρικό ναό προς τιμήν του Δία – «Ροτόντα», δηλαδή “Κύκλος” – τέλη 3ου  με αρχές 4ου αιώνα. Η ονομασία οφείλεται στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε από τον τετράρχη Γαλέριο ως δικό του τάφο-μαυσωλείο (δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τούτο)  . Αργότερα, τον 5ο  αιώνα, ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Αξιοθαύμαστο ψηφιδωτό, πολύ καλά διατηρημένο μέχρι σήμερα, διακοσμούσε τους τοίχους του. Λόγω των έργων αποκατάστασης η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται μονάχα μία φορά το χρόνο, παρόλα αυτά ο ναός είναι φιλόξενα ανοιχτός για τους προσκυνητές. 

Επίσκεψη στη θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα. Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου αιώνα) και αποτελεί το ένα από σκέλος (δυτικό) μιας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γαλέριος όταν επέστρεψε νικητής στην πόλη (το 306 μ.Χ) μετά από πολέμους κατά των Περσών. Είναι διακοσμημένα με μοναδικά πέτρινα ανάγλυφα που απεικονίζουν σκηνές πολέμου.

Απογευματινή Βόλτα στην παραλία Θεσσαλονίκης. 
Διανυκτέρευση σε άνετο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

 

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Οσίου Αρσενιου του Καππαδόκη (τέλη 19ου  – αρχές 20ου  αιώνα), τα οποία αναπαύονται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου (τέλος 20ου  αιώνα), που βρίσκεται στο χώρο της μονής η οποία ιδρύθηκε με τη βοήθεια του γέροντα το 1967.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Μεγαλομάρτυρας Αναστασίας Φαρμακολύτριας (αρχές 4ου  αιώνα) που αναπαύονται στο μοναστήρι αφιερωμένο σε αυτήν, το οποίο χτίστηκε από την Αγιά βασίλισσα Θεοφανώ (9ος  αιώνας), στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. 
Προσκύνημα στα λείψανα του Αγίου Θεωνά μητροπολίτη Θεσσαλονίκης (16ος  αιώνας), στην ίδια Μονή, η οποία αναστηλώθηκε από τον όσιο.
Βόλτα στην παραθαλάσσια πόλης Παραλία Κατερίνης.
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας πόλης.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ

Επίσκεψη στο μετόχι της μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στους πρόποδες του βουνού Όλυμπος (16ος  αιώνας) και σε μοναδικό μουσείο, που βρίσκεται στο χώρο της Μονής με πάμπολλα ιερά λείψανα αγίων και αρχαία ιερά ορθόδοξα κειμήλια.
Προσκύνημα στα λείψανα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω που βρίσκονται στο μοναστήρι, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον όσιο στα ύψη του βουνού. Το μοναστήρι βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα και τον τόπο της σύλληψης της Μεγαλομάρτυρας Παρασκευής της Ρωμαίας (2ος  αιώνας), σε σπήλαιο στα Τέμπη.  Προσκύνημα στην υπόγεια αγία πηγή-λουτρό, που βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό πάρκο του βουνού.
Βόλτα στην παραθαλάσσια πόλη Νέοι Πόροι. 
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης .

ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Χαράλαμπου της Μαγνησίας (2ος αιώνας), στο μοναστήρι του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, που ανεγέρθηκε το 14ο  αιώνα στο μοναστηριακό συγκρότημα “Μετέωρα”.
Επίσκεψη στο μουσείο της μονής.
Προσκύνημα στα λείψανα των Οσίων Αθανασίου του Μετεωρίτη και Ιωάσαφ Μετεωρίτη (14ος  αιώνας), κτιτόρων της Μονής του “Μεγάου Μετεώρου”, τα οποία αναπαύονται στο ναό της «Μεταμόρφωση του Χριστού» της μονής.
Επίσκεψη στο μουσείο της μονής.

Επίσκεψη στην Ιερά Μονη Ρουσανου των Μετεώρων και στο ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας Ηλιοπολίτισσας (14ος  αιώνας).

Είτε: 
Προσκύνημα στα λείψανα των Οσίων Θεοφάνους και Νεκταρίου, αδελφών κτιτόρων της Μονής “Βαρλαάμ” στα Μετέωρα (14ος  αιώνας), τα οποία βρίσκονται στο ναό εντός της μονής των “Τριών Ιεραρχών”.
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην ορεινή πόλη Μέτσοβο, που το ονομάζουν και “Ελβετία της Ελλάδας”.

ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στο άγιο άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος  (4ος  αιώνας), που φυλάσσεται στο ομώνυμο ναό του στην Κέρκυρα,  χτισμένο το 16ο  αιώνα.
Προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Όσιας Θεοδώρας, αυτοκράτειρας της Κωνσταντινούπολης (6ος  αιώνας), η οποία είχε καταργήσει την αίρεση εικονομαχίας και είχε θεσπίσει την “Κυριακή της Ορθοδοξίας”. Τα λείψανα της αναπαύονται στο Μητροπολιτικό Ναό “Παναγίας της Σπηλαιώτισσας” (16ος  αιώνας), αφιερωμένο στην θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Μάρτυρος Βλασίου, επισκόπου Σεβαστείας της Αρμενίας (4ος  αιώνας), που βρίσκονται στον ίδιο καθεδρικό ναό.

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα των αποστόλων, μαθητών και συγγενών του απόστολου Παύλου, Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (1ος  αιώνας), στο ναό του δωδέκατου αιώνα αφιερωμένο σε αυτούς. Οι απόστολοι αυτοί κήρυξαν το Ευαγγέλιο στο πληθυσμό της Κέρκυρας και βάπτισαν πάρα πολλούς κατοίκους του νησιού.

Βόλτα στην πρωτεύουσα της Κέρκυρας.
Αναχώρηση στην Ιταλία με διανυκτέρευση στο πλοίο. 
Η ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως θα γίνει στο πλοίο. Το πρωινό στο πλοίο δεν παρέχεται.

ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ

Προσκύνημα στα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων (4ος αιώνας), που φυλάσσονται στο ναό, χτισμένο και αφιερωμένο στον Άγιο τον 11ο  αιώνα στην ιταλική πόλη Μπάρι. 
Θεία Λειτουργία και μετάληψη των αχράντων Μυστηρίων από τους προσκυνητές. Μέτα το τέλος της Λειτουργίας θα γίνει το ευλαβικό προσκύνημα των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και κοινή “ευχαριστιακή προσευχή” προς τον Θεό για την αξίωση της Θείας Κοινωνίας. 
Προσκύνημα στο Ρώσικο μετόχι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην ίδια πόλη.

Αποχαιρετισμός με τον ξεναγό και η αναχώρηση προαιρετικά με το λεωφορείο από το αυτοκινητόδρομο ο οποίος διασχίζει την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Εάν η ομάδα προσκυνητών αναχωρεί στην πατρίδα της από την Ελλάδα αεροπορικώς, τότε επιστρέφει συνοδευόμενη από τον ίδιο ξεναγό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης η της Αθήνας. Διανυχτέρευση στο πλοίο.

ΟΓΔΟΗ ΗΜΕΡΑ

Επιστροφή των προσκυνητών στο ελληνικό λιμάνι Ηγουμενίτσα. Δρόμος για το αεροδρόμιο και αναχώρηση για τη Ρωσία.

Ενημέρωση:

Κατά την διάρκεια της προσκυνηματικής εκδρομής, και εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο, ενδέχονται αλλαγές στο πρόγραμμα, χωρίς να αλλάξει ο συνολικός όγκος του προγράμματος.  Το λεωφορείο φτάνει στην Ελλάδα σε καθορισμένο σημείο κοντά στα σύνορα, εκεί το συναντά ρωσόφωνος εκπρόσωπός μας ο οποίος συνοδεύει την ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής στην Ελλάδα και στην Ιταλία, παρέχοντας σε όλα τα μέλη του τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το γκρουπ που προτιμά τις αεροπορικές μεταφορές, ο συνοδός και ο οδηγός λεωφορείου θα συναντήσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Η διανυκτέρευση συνήθως πραγματοποιείτε σε δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία 3*, τα οποία παρέχουν πρωινό, που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή της διαμονής.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην τιμή:
Η διαμονή, μεταφορά δια θαλάσσης (σε τετράκλινα δωμάτια), με λεωφορείο ή αεροπορικά, όπως επίσης και η συνοδεία του ξεναγού.

Το συνολικό κόστος εξαρτάται από τον αριθμό προσκυνητών στην ομάδα, από την εποχή και από το μέσο μεταφοράς που επιλέγει η ομάδα.  

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην τιμή:
Η πληρωμή της VISA, της ασφάλειας, τα γεύματα, οι επισκέψεις μουσείων και  αιθουσών συναυλιών, και γενικότερα η διασκέδαση, όπως επίσης και η τιμή των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Για λόγους οικονομίας χρόνου τις πρωινές και απογευματινές προσευχές, πραγματοποιούμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού στο μέσο μεταφοράς μας με την χρήση του μικρόφωνου.

Στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των λειτουργιών οι άντρες καταλαμβάνουν την δεξιά πλευρά του Ναού και οι γυναίκες την αριστερή. Κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων της Λειτουργίας στους προσκυνητές επιτρέπεται να καθίσουν. Την Κυριακή, ημέρες Χριστουγέννων και τις ημέρες από το Πάσχα έως την Πεντηκοστή η γονυκλισία δεν πραγματοποιείται. Μνημονεύματα για την ανάπαυση των κεκοιμημένων σημειώνονται με σταυρό. Για τη σωτηρία και υγεία των ζώντων δεν σημειώνουμε σταυρό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, τα οποία εκτός από βολικά πρέπει να μην γλιστράνε, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός, δεδομένου των αμέτρητων προσκυνητών που επισκέπτονται τα μέρη αυτά, τα πέτρινα σκαλοπάτια και τα δρομάκια γλιστράνε ιδιαίτερα.

ΡΟΥΧΑ – σεμνά, ανάλογα με το φύλο. Στους άντρες δεν επιτρέπονται: σόρτς, φανελάκια. Στις γυναίκες δεν επιτρέπονται παντελόνια, κοντές φούστες, διαφανή ρούχα, αμάνικα μπλουζάκια. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν μαζί τους κασκόλ ή μαντίλι.

Σε ορισμένα ελληνικά μοναστήρια βρίσκονται ρωσόφωνοι μοναχοί. Εκεί η επικοινωνία όπως και τα σημειώματα βολεύει να πραγματοποιείται στα ρωσικά.

 Οι Έλληνες από καιρό είναι φημισμένοι για την φιλικότητα και την ευγένειά τους προς τους ξένους, αλλά ιδιαίτερα στους ομόθρησκους Σλάβους!

Για την μεγαλύτερη επαφή με το πνεύμα του προσκυνήματος και με στόχο την ενεργό συμμετοχή στην Αγρυπνία, μία από τις νύχτες οι προσκυνητές θα περάσουν στα μοναστικά κελιά.
Στους προσκυνητές που έχουν παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα προσφέρουμε αποκλειστικά δρομολόγια προς Ορθόδοξα Ιερά απομακρυσμένα νησιά, όπως η Κρήτη, η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά κ.α. Φυσικά, το κόστος και ο χρόνος για την πραγματοποίηση των εν λόγω προσκυνηματικών εκδρομών υπερβαίνουν κατά πολύ σε σχέση με τις πρώτες, αλλά και τις εντυπώσεις ακόμα και ο χρόνος δεν θα μπορεί να διαγράψει από την μνήμη της Ορθόδοξης ψυχής.

Προσφέρονται επιλογές διαφορετικών προγράμματων σε προσκυνητές με διαφορετικές οικονομικές  και χρονικές δυνατότητες. Εμείς, με την σειρά μας, είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους προσκυνητές στην φιλική και φιλόξενη Ελλάδα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου! Όπου έχει σχεδόν πάντα ζέστη, ο ήλιος είναι λαμπερός, τα βουνά ψηλά και η θάλασσα απαλή! Στην Ελλάδα , κυριολεκτικά, η αόρατη χάρη από τα Ορθόδοξα Ιερά είναι τόσο δυνατή που οι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την λίκνο της Ορθοδοξίας – την Ελλάδα! Ευχόμαστε ειλικρινά σε όλους να έχετε την δυνατότητα να σιγουρευτείτε για την ακρίβεια των λεγομένων!

Θα σας δούμε στην Ελλάδα!

 

Επικοινωνία μαζί μας στην Ελλάδα:

Στα ρωσικά:  e-mail:  FILORIANNA@mail.ru, τηλ.: +306977622035

Στα ελληνικά:  e-mail: apodraseis@yahoo.gr, lxs.michael@gmail.com

Στα αγγλικά: τηλ.: +30 6973249937,  τηλ: +30 2310 222887