ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

moni evagel1

 

moni evagel1

Η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Βοιωτίας


Στις καταπράσινες ανατολικές πλαγιές του Ελικώνα, 12 χλμ. νότια της Αλιάρτου και σε υψόμετρο 600 μ, βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Χτίστηκε το 12ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1656.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού. Η κρύπτη ήταν αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και φιλοξενούσε όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τους άλλους θησαυρούς της μονής που έπρεπε να προφυλαχθούν από τους αλλόθρησκους.

Ακόμα και αργότερα όμως, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε πρόθυμα τους Έλληνες και τους συμμάχους τους, αξιοποιώντας και πάλι την κρύπτη αυτή. Φυλάσσεται και ευχαριστήρια επιστολή που της απέστειλε ο Συνταγματάρχης Alexander.

 moni evagel3

Η Ευαγγελίστρια αποτελεί ένα από τα μοναστήρια που καταργήθηκαν επί Όθωνα μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και η περιουσία του περιήλθε στο Εκκλησιαστικό Ταμείο. Από το 1959 λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και διαθέτει εργαστήριο υφαντών.

Έχει περίπου είκοσι πέντε μοναχές και πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.

Τηλ. μονής: (+30) 22680 22332