ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΟΜΒΟΥΣ

Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς 

 

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σεραφείμ τον 16ο αιώνα κατόπιν υποδείξεως της Παναγίας στη θέση Δομβός της Βοιωτίας, στους πρόποδες του Ελικώνα, νότια της Λιβαδειάς. Γρήγορα έγινε πνευματική κυψέλη λόγω της αγιότητος του Οσίου.

Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στον πρόναο του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Καθημερινά αρκετοί προσέρχονται για να θεραπευθούν αφήνοντας στον τάφο του πολύτιμα τάματα. Τα θαύματά του είναι πολλά μέχρι τις ημέρες μας.

domvous3

Η μονή έχει συνεχή λειτουργία από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Βοήθησε με πολλούς τρόπους στον αγώνα του 1821, εδώ έβρισκε συχνά κατάλυμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του και μετά ενώ χιλιάδες στρέμματα δόθηκαν σε ακτήμονες.

Πλήθος προσκυνητών συρρέει κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, που είναι η μνήμη του Οσίου. Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Ζέλιο της Φθιώτιδος και από νεαρή ηλικία ασκήτεψε στη Βοιωτία. Εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 75 ετών, στις 6 Μαΐου του 1602 μ.Χ.

Στη μονή υπάρχει σήμερα πενταμελής ανδρική αδελφότητα, με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Τσεκούρα. 

domvous2

Περιοχή – Η πρόσβαση στη μονή

Η πρόσβαση στην Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ είναι δύσκολη δεδομένου ότι μπορεί να φτάσει κανείς μόνο μέσω χωματόδρομου. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το πλησιέστερο χωριό, τον Πρόδρομο.

Δεν υπάρχει μετάβαση με ΚΤΕΛ μέχρι την Ιερά Μονή. Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων με θέα στον Κορινθιακό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  6975789129 , 6977462720

Ώρες για το κοινό : 08:00-12:30 & 16:00-18:00

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας,  imtl.gr