ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η βυζαντινή Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην ακρόπολη της Ελασσόνας

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της Ελασσόνας αλλά και του Θεσσαλικού κάμπου, βρίσκεται στον υπέροχο δεντρόφυτο λόφο πάνω από τον Ελασσονίτη ποταμό σε θέση ορατή από κάθε σημείο της πόλης.

Ιδρύθηκε το 13ο αιώνα, επί Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου, με κτίτορες τους συνδιοικητές της Θεσσαλίας Κωνσταντίνο και Θεόδωρο. Ο ναός της, που στηρίζεται πάνω σε βράχο χωρίς θεμέλια, εορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ονομασία οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας που προέρχεται από παλιό μοναστήρι της Καρυάς Ολύμπου. Κατά την παράδοση, μετά τη διάλυση της μονής, η εικόνα ξεκίνησε να έρθει μόνη της στην Ελασσόνα.

Ένας βοσκός είδε μέσα στη νύχτα ένα φως να βγαίνει μέσα από τους βάτους και τα αγριόχορτα. Από το φόβο του έριξε μια πέτρα προς το μέρος που έβγαινε το φως και αμέσως το χέρι του παράλυσε. Τρομοκρατημένος γύρισε στην Καρυά και ανήγγειλε το συμβάν. Την επομένη βρήκαν στο μέρος που υπέδειξε ο βοσκός, την εικόνα με την πέτρα σφηνωμένη πάνω της. Ο βοσκός μετανόησε, θεραπεύτηκε και οι κάτοικοι μετέφεραν εν πομπή την εικόνα στην, τότε, μονή Μεταμορφώσεως που, έκτοτε, ονομάστηκε Ολυμπιώτισσα.

 

Η μονή άκμασε εξαρχής και απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία. Προήγαγε τα γράμματα και απέκτησε σπουδαία βιβλιοθήκη με χειρόγραφα και σπάνια βιβλία. Προσελκύει ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα κειμήλιά της. Μεγάλης σημασίας και η πλούσια συλλογή οστρακοειδών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται στο μοναστήρι.

Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο. Μετά την κοίμηση της οσιοτάτης Ηγουμένης μοναχής Ευλογίας, καθήκοντα Ηγουμένης έχει πλέον η μοναχή Ακακία. 

Οι κάτοικοι του τόπου, θέλοντας να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για τη βοήθεια της Παναγίας στην απελευθέρωση της πόλης το 1912, κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου (παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης) συνοδεύουν σε λιτανεία τη θαυματουργή εικόνα από τη μονή έως τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Ελασσόνας.

To μοναστήρι είναι καθημερινά ανοικτό, ενώ κλείνει τις μεσημεριανές ώρες (13:00-16:00). 

Τηλ. μονής: (+30) 2493022480 

 

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας