ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΔΙΑΣ – ΣΟΥΦΛΙ


Η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου

 

Κοντά στο χωριό Δαδιά και λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Σουφλίου στον Έβρο, βρίσκεται η ιστορική μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου που κτίστηκε στην βάση ενός κατάφυτου και επιβλητικού βράχου ύψους 80 μέτρων.

Αναφορές για την ύπαρξη μοναστηριού αρχίζουν από το 17ο αιώνα. Στα 1850 γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε πλούσια περιουσία που σήμερα αγνοείται. Το Καθολικό κτίστηκε το 1842 και το 1912 ανατινάχθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι θανάτωσαν τους μοναχούς επειδή δεν αποκάλυπταν την κρυψώνα του θρυλούμενου θησαυρού της μονής.

Προσπάθεια ανακατασκευής της γίνεται στα 1930 χάρη στη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου με αφιέρωση στα ελληνικά και τα τουρκικά (1858) και είναι αφιέρωμα του Τούρκου λήσταρχου Χαλήλ αγά.

Το 1974, με αφορμή την επιστράτευση για ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία, η μονή κατασχέθηκε από την Πολιτεία και μετατράπηκε σε στρατόπεδο μέχρι το 1995.

Το 1999 έγιναν σημαντικές εργασίες αναστήλωσης, ενώ δημιουργήθηκαν ξενώνες, όπου το καλοκαίρι λειτουργούν μαθητικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Διδυμοτείχου.

Από την άνοιξη του 2010 αρχίζει να πνέει νέος άνεμος για τη πολύπαθη Ιερά Μονή Δαδιάς. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, γνωστός για την αγάπη του για τα μοναστήρια και τη μοναστική ζωή, δίνει περιεχόμενο και υπόσταση στην Ιερά Μονή Δαδιάς. Μετά από 99 χρόνια από την τελευταία εκλογή Καθηγούμενου, εκλέχθηκε το 2011 νέος Ηγούμενος, ο Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος. Σήμερα, Ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος. Το ιστορικό μοναστήρι λειτουργεί εύρυθμα με ολιγομελή ανδρική αδελφότητα, με προοπτική να αναδειχθεί σε πνευματικό φάρο της περιοχής και όχι μόνο.

Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου στην εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Τηλ. μονής: (+30) 2554051361