ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ – ΑΘΗΝΑ

Η βυζαντινή Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος – Αθήνα


Η ανδρική Ιερά Μονή Ασωμάτων “Πετράκη” βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη συνοικία του Λυκαβηττού, πίσω από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Η είσοδος οδηγεί στον κήπο και στο όμορφο Καθολικό, που είναι αφιερωμένο στους Ασώματους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους. Πίσω από το ναό, ο οποίος χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, βρίσκονται τα διοικητικά γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μπροστά από το Καθολικό βρίσκεται ο τάφος του διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων (φωτο).

Στο μέρος αυτό υπήρχε παλαιότερα μοναστήρι, που λεγόταν Κουκοπούλη από τον ιδρυτή της και ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Προδρόμου Καρέα στον Υμηττό, αλλά αργότερα οι μοναχοί μετοίκησαν εδώ για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, το 1673 ήλθε ο μοναχός και ιατροφιλόσοφος Παρθένιος Πετράκης (από τη Δημητσάνα), ο οποίος την ανακαίνισε εκ βάθρων και έκτοτε έλαβε το όνομά του.

Κατά την επανάσταση του 1821, οι Οθωμανοί λεηλάτησαν τη μονή. Έπειτα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο και στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά το 1922 στέγασε Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία ενώ κατά τη Γερμανική Κατοχή προσέφερε συσσίτιο σε άπορα παιδιά.

Όλη η περιουσία που διέθετε το μοναστήρι δόθηκε σταδιακά στους πιστούς καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αθήνας. Από δωρεές της πρώην μοναστικής περιουσίας της ιδρύθηκαν τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Συγγρού, η Ριζάρειος Σχολή, η Ακαδημία Αθηνών, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, η Γεννάδιος βιβλιοθήκη κ.α.

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι το Συνοδικό Παρεκκλήσιο, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην κυρίαρχη Ιερά Μονή Πετράκη ανήκουν συνολικά είκοσι Μετόχια, Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στη μονή σήμερα εγκαταβιούν 16 μοναχοί, ενώ οι εγγεγραμμένοι στο μοναχολόγιό της είναι 96.

Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου τελείται το κτιτορικό μνημόσυνο στη μνήμη του πρώτου Ηγουμένου Παρθενίου Πετράκη.

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μονής αναμεταδίδονται ζωντανά καθημερινά από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους 89,5, ενώ Θεία Λειτουργία τελείται καθημερινά για τους πιστούς 6:00 – 8:15 π.μ.

Τηλ. μονής: (+30)2107212402

e – mail: monipetraki@ath.forthnet.gr 

Ιστοσελίδα μονής: http://www.monipetraki.gr/