ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ & ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ

kiparissiotissis

Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΣΣΗΣ & ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ – ΜΕΓΑΡΑ

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κυπαρισσιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου βρίσκεται 8 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Μεγάρων Αττικής, στη θέση Δερβένι. Η ίδρυσή της ανάγεται στον 11ο αιώνα από τον Όσιο Μελέτιο.

O πολυτιμότερος θησαυρός της Ιεράς Mονής, είναι η θαυματόβρυτος Kάρα του Aγίου Iεροθέου, πρώτου επισκόπου Αθηνών, η οποία έσωσε και την μονή από την πυρκαγιά του 1988, όταν οι φλόγες έφθασαν στην πόρτα της. Ο Άγιος Ιερόθεος (εορτή 4 Οκτωβρίου) υπήρξε μαθητής του Αποστόλου Παύλου και δάσκαλος του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο τάφος του αγίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του καθολικού το οποίο παρουσιάζει αγιογραφίες του 12ου αιώνα και έχει ιστορική και αρχαιολογική αξία. 

Παραπλεύρως του τάφου υπάρχει μνημείο, όπου εικονογραφούνται στη μέση η Παναγία η «Κυπαρισσιώτισσα», δεομένη με τον Kύριο ευλογών και επίσης εκατέρωθεν, οι ιεράρχες των Aθηνών Iερόθεος και Διονύσιος οι Aρεοπαγίτες. Tο μνημείο αυτό ανήγειραν οι πατέρες της Mονής το 15ο αιώνα, σε ανάμνηση του μεγάλου θαύματος, όταν η Υπεραγία Θεοτόκος τους διέσωσε από τον κίνδυνο των πειρατών, αφού οι είκοσι μοναχοί ανέβηκαν σε ένα κυπαρίσσι, κρατώντας την εικόνα της. Από τότε παρέμεινε η ονομασία Κυπαρισσιώτισσα. 

yekrcwtj

Το 1833 η μονή διαλύθηκε με απόφαση του Όθωνα και ανασυντάχθηκε το 1930 από τον Σμυρνιώτη αγωνιστή αρχιμανδρίτη Πέτρο Bλοτίλδη και τη συνοδεία του.

Το έτος 1937 ιδρύθηκε από τις μοναχές της μονής, το τάγμα των ‘’υπηρετουσών Mοναζουσών’’, που επί είκοσι και πλέον χρόνια διακόνησαν με αυταπάρνηση τις φυλακισμένες γυναίκες. Στην περίοδο της Κατοχής δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται τα διάφορα ιταλικά και γερμανικά κρατητήρια, όπου αρκετές φορές πλήρωναν για να ελευθερωθούν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. H Ιερά Mονή του Αγ. Ιεροθέου (όπως συνηθίζεται στις μέρες μας να ονομάζεται), προσέφερε πολλές υπηρεσίες στις μέρες του πολέμου και της Kατοχής. Σε διπλανό σπήλαιο κρυβόντουσαν για αρκετό χρόνο 20 Άγγλοι στρατιώτες-σύμμαχοι, στους οποίους οι μοναχές παρείχαν τα αναγκαία με κίνδυνο τη ζωή τους.

H Iερά Mονή πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο: την 15η Aυγούστου και την 4η Oκτωβρίου. Σήμερα έχει 16 μοναχές και παρουσιάζει πνευματική άνθηση.

Τηλ. μονής: (+30) 2296026599

 

Πηγή Φώτο : http://www.megara.gr/