Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Τετρακόσια χρόνια από την γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού, γεννήθηκε στα Μύρα της Λυκίας ένας από τους σπουδαιότερους ασκητές της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης (Εορτή 4 Μαρτίου).

Στην έρημο του Ιορδάνη όπου μετέβη ο Άγιος Γεράσιμος, έχοντας την πληρότητα της χάριτος, τον πλησίαζαν ζητώντας παρηγοριά μέχρι και τα άγρια ζώα. Έτσι, μια μέρα ένα λιοντάρι τον προσέγγισε βογκώντας από τον πόνο και δείχνοντάς του το πληγωμένο από ένα μεγάλο αγκάθι πόδι του. Ο άγιος το φρόντισε με καλοσύνη και μόλις έγιανε το λιοντάρι δεν έφυγε, μα έμεινε δίπλα του σαν υπάκουο οικόσιτο ζώο. Τον βοηθούσε στις καθημερινές εργασίες στο μοναστήρι του και έμεινε κοντά στον άγιο μέχρι την κοίμησή του.

Αφού έζησε ζωή αγγελική, ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα, το 475 μ.Χ. Μετά τους σκληρούς αγώνες του και τη μεγάλη προσφορά του στο μοναχισμό είχε ένα ήσυχο, οσιακό τέλος, σε ηλικία περίπου εκατό χρονών. Ο άγιος κοιμήθηκε στις 4 Μαρτίου. Από τότε που ανακηρύχθηκε άγιος γιορτάζουμε τη μνήμη του αυτή τη μέρα και πανηγυρίζει το μοναστήρι του, που βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, στην έρημο του ποταμού Ιορδάνη, κοντά στην Ιεριχώ.

Πολλοί δέχονται ότι ο Άγιος Γεράσιμος θάφτηκε μισό μίλι μακριά από το μοναστήρι του. Μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει το ακριβές μέρος, όπου βρίσκεται το άγιο λείψανο του. Ίσως μ’ αυτό τον τρόπο ο άγιος να αποφεύγει τις πολλές τιμές. Αυτό έκανε και όταν ήταν στη ζωή.

Τέλη Ιουνίου 2002, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γερασίμου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, μετά από ανασκαφές, βρήκε έξω από το μοναστήρι τάφους με λείψανα. Εδώ θα ήταν το κοιμητήριο του μοναστηριού. Ίσως κάπου κοντά να βρίσκεται και το πολύτιμο λείψανο του μεγάλου αυτού αγίου.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Το μοναστήρι του Αββά Γερασίμου βρίσκεται στην έρημο του Ιορδάνη. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται μισογκρεμισμένο το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί κοντά είναι το ακριβές σημείο του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, είναι η Νεκρά Θάλασσα, στο μέρος που βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Σόδομα και Γόμορρα. Είναι μία από τις παλαιότερες μονές της Παλαιστίνης και όλου του κόσμου, καθώς κτίσθηκε το 455 μ.Χ. από τον Αββά Γεράσιμο. Η απόστασή της είναι περίπου 1 μίλι από τον Ιορδάνη, κτισμένη σε μορφή λαύρας.

Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ζωσιμά και Μαρία την Αιγυπτία, καθώς και αυτοί οι άγιοι έζησαν ασκητικά στην έρημο του Ιορδάνου. Η Οσία Μαρία έζησε μόνη 47 έτη στα βαθύτατα της ερήμου, ενώ αξιώθηκε από το Θεό να περπατήσει πάνω στον Ιορδάνη και έγινε υπόδειγμα μετανοίας. Άλλος μεγάλος άγιος, ο οποίος έζησε στην Ιερά Μονή, ως υποτακτικός του Αγίου Γερασίμου, είναι ο Άγιος Κυριακός.

Το μοναστήρι βρίσκεται τετρακόσια περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου Θάλασσας. Γι’ αυτό εδώ η ζέστη είναι αφόρητη το καλοκαίρι και οι βροχές το χειμώνα ελάχιστες. Το μοναστήρι υψώνεται μεγαλόπρεπο. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μονότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου. Ο προσκυνητής ξεκουράζεται στους φιλόξενους χώρους του, ξεχνά την άμμο και τις πέτρες της ερήμου και φέρνει στο νου του τα ένδοξα χρόνια του μοναχισμού, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι περιτριγυρίζεται από πανύψηλα τείχη και μεγάλη σιδερένια πόρτα. Μπαίνοντας στο μοναστήρι, στα αριστερά, βρίσκεται μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη φυγή στην Αίγυπτο. Είναι η σπηλιά όπου, κατά την παράδοση, φιλοξενήθηκε η Παναγία με το Χριστό βρέφος και τον Άγιο Ιωσήφ, όταν έφευγαν στην Αίγυπτο.

Ο χώρος γύρω από το μοναστήρι είναι μια όαση. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ηγουμένου και τη βοήθεια των πιστών, η μονότονη και κατάξερη έρημος παραχωρεί τη θέση της στο πράσινο. Έτσι εδώ ξεκουράζεται και η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου. Πριν δεκαπέντε χρόνια περίπου, έξω από το μοναστήρι υπήρχαν μόνο λίγες φοινικιές. Σήμερα όλος ο χώρος σφύζει από ζωή.

Το βόρειο μέρος, έξω από το μοναστήρι, είναι περιφραγμένο με ψηλό τοίχο. Εδώ υπάρχουν πολλές ελιές, φοινικιές και χαρουπιές. Κάτω από μια απ’ αυτές κοιμάται ήσυχα τον ύπνο του δικαίου η μοναχή Χριστοδούλη, που έζησε τα τελευταία της χρόνια σ’ ένα μικρό δωμάτιο. Κοιμήθηκε σε ηλικία 104 χρόνων. Η μοναχή αυτή αγαπούσε πολύ τα ζώα.

Στο νότιο μέρος του μοναστηριού υπάρχουν τρεις ξενώνες. Εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι προσκυνητές θέλουν να παραμείνουν στον Άγιο Γεράσιμο για ορισμένες μέρες.

Xάρη στις άοκνες προσπάθειες του ηγουμένου του μοναστηριού π. Χρυσόστομου Ταβουλαρέα και την οικονομική βοήθεια προσκυνητών Ελλήνων και Κυπρίων, το μοναστήρι σήμερα ανοικοδομήθηκε πλήρως. Αναπαλαιώθηκαν όλα τα κτίρια, η εκκλησία και τα παρεκκλήσια όπως ήταν πριν από αιώνες.

Ο γέροντας Χρυσόστομος βρήκε νερό αν και η περιοχή είναι 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου και έκανε δάσος από φοινικιές. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μονότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου. Η φιλανθρωπία είναι σήμερα ο σκοπός του μοναστηριού. Χιλιάδες φτωχοί Παλαιστίνιοι τυγχάνουν της αγάπης της μονής σε τρόφιμα και χρήματα όταν υπάρχουν.

Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν οι δρόμοι προς τους Αγίους Τόπους και πολλοί προσκυνητές βρίσκουν πραγματική ανάπαυση ψυχής και σώματος στην ουράνια αυτή όαση στην έρημο του Ιορδάνη, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.

Πηγές: http://www.iordanitis.com http://www.romiosini.org.gr/ http://holylandphotos.net/