ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ ΣΕΡΡΩΝ

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, εγκαινιάστηκε το νέο εντυπωσιακό Καθολικό στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου Σερρών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο νέος ναός, που είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο, σχεδιάστηκε από τον πατέρα Σεραφείμ, ιερομόναχο της Μονής Ξενοφώντος, σε συνεργασία με τον μηχανικό Ιωάννη Μεϊχανετζόγλου και κτίστηκε με την αυθεντική, αρχαία τεχνική και τα πρωτογενή υλικά της πέτρας και του ασβέστη, χωρίς τη χρήση σκυροδέματος και οπλισμού.

Ο ναός, με συνολική διάσταση 500 τ.μ, είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους, εξωτερικά κόκκινου χρώματος κατά την παράδοση, για να συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε: «Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός από τώρα και στο εξής θα στολίζει την Μακεδονική γη ανά τους αιώνες» και συμπλήρωσε: «Η εκούσια αποδοχή των θλίψεων και των δυσχερειών με σκοπό την πνευματική τελείωση αποτελεί την μόνη οδό για την σωτηρία μας.

Εντός ενός κόσμου που κυριαρχεί η καταναγκαστική επιτυχία, η ατμόσφαιρα ενός αχαλίνωτου ανταγωνισμού, η αλύπητη αναζήτηση της επίδοσης, η υποχρεωτική επίδειξη, η επιδιωκόμενη προβολή για ασήμαντα πράγματα και για την επίγεια δόξα… η αποκλειστική ηδονή και ο συμφεροντολογικός παράγοντας στη συναναστροφή των ανθρώπων, μέσα σε όλα αυτά τα επίγεια, η θέση του χριστιανού είναι να αποτυγχάνει.

Στην πάλη ενός τέτοιου κόσμου, ο μοναχός και γενικότερα ο ιερουργός των Θείων μυστηρίων είναι άχρηστος. Η δύναμη του μοναχού και της μοναχής είναι η αδυναμία του».

Πηγή: agioritikovima.gr