ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΟΧΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέσθησαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Σοχού, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού και του Οσίου Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης μετέφερε στον υπό εγκαινισμόν Ιερό Ναό τα μαρτυρικά λείψανα και τα εναπέθεσε στο Άγιον Δισκάριον επί της Αγίας Τραπέζης συμφώνως προς την εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων.

Κατόπιν, άρχισε η Ιερά Αγρυπνία με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό των Εγκαινίων.

Στο τέλος του Όρθρου και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθησαν τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχης μας και ακολούθησε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης μας προέβη στην εις Διάκονον χειροτονίαν του π. Ευλογίου, Αδελφού της Μονής.

Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο Πνεύμα το Άγιο, διότι σήμερα το πνεύμα το Άγιον πλουσίως επεδήμησε στην Ιερά Μονή ταύτη, όπως υπογράμμισε, πρώτον για να καθαγιάσει τον πάνσεπτο τούτο Ναό, ώστε να τελούνται εν αυτῷ οι ιερές Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες και να αποτελεί αυτός ο ναός και αυτό το θυσιαστήριο, μίαν ουρανομήκη προέκταση της παρουσίας μας που θα οδηγεί ενώπιον του Θεού εμάς και τα αιτήματά μας.

Παράλληλα, όμως, να λειτουργεί και ως χώρος κατεξοχήν ευλογίας της χάριτος, διότι κάθε φορά που θα κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα σ΄ αυτόν εδώ τον οίκο θα γεμίζει τις καρδιές των ανθρώπων από τη χάρη εκείνη που θα αγιάζει τον άνθρωπο και θα τρυπώνει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, τη σφραγίδα δηλαδή της παρουσίας του Κυρίου, του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Κατα δεύτερον, κατήλθε το Πνεύμα το Άγιο δια να μεταβάλει τον άρτον και τον οίνον σε Σώμα και Αίμα Χριστού και απυεθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στον π. Ευλόγιον τόνισε ότι θα κατέλθει τώρα το πνεύμα το Άγιο για να τον καταστήσει διάκονο της Εκκλησίας του Κυρίου. Είναι η βίωση του μυστηρίου της Ιεροσύνης, όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, βίωση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Είναι η παρουσία, η ευλογία και η αποκάλυψη της αγάπης του Θεού προς εμάς τους ανθρώπους. Δεν μας οφείλει ο Θεός τίποτα. Εμείς Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, και ευχαριστία. Και Εκείνος που είναι η Απόλυτη Αγάπη πάντοτε εκφράζεται και ευλογεί και μας χαρίζει ευκαιρίες, για να πλησιάζουμε κοντά Του, να αγιαζόμεθα, να φωτιζόμεθα, να βιώνουμε την αλήθεια και να γνωρίζουμε ποιος είναι Εκείνος που μας δημιούργησε, ποιος είναι ο αληθινός Κύριος του παρόντος και του μέλλοντος, για να ζούμε μέσα στο φως της αληθείας.

Έτσι λοιπόν, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, σήμερα σ’ αυτόν τον πάνσεπτο νεοεγκαινιασθέντα ναό και καθώς η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τα εγκαίνια του Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λύδα, τη μνήμη πολλών αγίων μαρτύρων και οσίων αλλά κυρίως εορτάζει την ανακομιδή των Σεπτών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, καλείσαι σήμερα, π. Ευλόγιε, να λάβεις τον πρώτο της Ιεροσύνης βαθμό.

Να γνωρίζεις ότι η ιεροσύνη είναι η «τέχνη των τεχνών» και η «επιστήμη των επιστημών», η Ιεροσύνη δεν είναι μία τέχνη σαν αυτές που γνωρίζουν οι άνθρωποι ούτε μία επιστήμη σαν τις επιστήμες των ανθρώπων.

Η Ιεροσύνη είναι μυσταγωγία, είναι βίωμα μεθέξεως σ΄ αυτό το μεγάλο αρχιερατικό αξίωμα του Κυρίου. Και άλλοι μετέχουμε ως διάκονοι, άλλοι ως πρεσβύτεροι, άλλοι ως επίσκοποι.

Όμως όλοι αυτήν την κοινή χάρη λαμβάνουμε από τον Αιώνιο Αρχιερέα, τον Κύριο.

Η Ιεροσύνη την οποία χαρίζει η Αγίας μας Εκκλησία, διά των μυστηρίων δεν έχει καμία σχέση με αυτό που οι αιρετικοί ονομάζουν ιεροσύνη και αποτελεί προτεσταντική εφεύρεση. Δεν είσαι διάκονος, η αύριο πρώτος σε μία κοινότητα ευχαριστιακή, διότι σε εκλέγουν ή διότι υπερέχεις έναντι των άλλων.

Είσαι, διότι ο Θεός σε αξιώνει και διότι αυτό που σου χαρίζει είναι δώρο, είναι χάρις.

Δεν αποτελεί ανθρώπινο κατόρθωμα αλλά είναι θεία επισκίασις και θεία συγκατάθεσις.

Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, να διακονείς την Εκκλησία του Χριστού με αυταπάρνηση και να γνωρίζεις ότι ως διάκονος, υπηρετείς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και υπηρετείς και την εικόνα Αυτού, δηλαδή τον κάθε άνθρωπο.

Φρόντισε να είσαι πάντα πρόθυμος και έτοιμος και πάντοτε με προϋποθέσεις καθαρότητος και μεθέξεως για να προσεγγίσεις το φρικτόν θυσιαστήριον.

Να είσαι συντονισμένος πνευματικά με τον γέροντα σου, τον π. Ιωαννίκιο, ο οποίος σου εμπιστεύεται σήμερον αυτόν τον μεγάλο θησαυρό και ο οποίος οδηγεί τα βήματά σου σ΄ αυτό το υπερμέγιστο γεγονός της μεθέξεως σου εις την Ιεροσύνη της Αγίας μας Εκκλησίας.

Φρόντισε να είσαι συνεπής στα καθήκοντά σου και φρόντισε πάνω από όλα να έχεις μέσα σου το φρόνημα της αιωνίου διακονίας.

Να είσαι Χριστού διάκονος. Όχι διάκονος επιθυμιών και ανθρωπίνων επιδιώξεων αλλά πάντοτε διάκονος του Θείου θελήματος.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποκτά σήμερα ένα νέον κληρικό, ένα εκλεκτό μέλος που είναι καύχημα και για την Μονή άλλα και για την Μητρόπολή μας, αλλά και τον ίδιο τον Επίσκοπο καθώς είχε τη χαρά να τον κείρει μοναχόν και σήμερον έχει την ευλογία να τον εισάγει εις τα Άγια των Αγίων, δια να λάβει τον πρώτο της ιεροσύνης βαθμό.

Αυτό είναι άλλωστε η Εκκλησία, διακονία και μαρτυρία. Διακονία Ιησού Χριστού και Μαρτυρία Ιησού Χρηστού.

Γι΄ αυτό και καλούμεθα όλοι μαζί, ως μέλη του Αυτού σώματος, ως μία ενότης, ως μία παρουσία ενώπιον του Θεού, να βιώνουμε αυτή την αλήθεια της πίστεώς μας και να επιτελούμε την αγιοσύνη εν φόβῳ Θεού.

Εκείνο που μένει αμετάκλητο και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα είναι η Αγιοσύνη, και εκείνο που απορρέει από τον Θεό και μας αγιάζει είναι αυτή η αγιότης της χάριτος, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για τη διπλή χαρά που προσέφερε στη Μονή, τον εγκαινιασμό του Καθολικού αλλά και την εις Διάκονον χειροτονία του π. Ευλογίου, ο οποίος επέδειξε ευδόκιμον διαγωγήν, αρετή, υπακοή με τον αγώνα και την άσκησή του.

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας και για την ιδιατέραν συμπαράσταση και αγάπη που επιδεικνύει στην Ιερά Μονή αλλά και γενικότερα στο μοναχισμό και μέσα από αυτή την αγάπη δίδει κουράγιο και δύναμη, ώστε να συνεχίζεται ο αγώνας και το φιλοχρίστον έργον που επιτελείται.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά,  Αγιορείτικο Βήμα