ΕΚΟΙΜΗΘΗ Η ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΙΣΙΔΩΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ

Σήμερα 27 Οκτωβρίου, πλήρης ημερών και μετά από πολυχρόνιο ασθένεια, ετελειώθη εκδημήσασα προς Κύριον η Οσιωτάτη Μοναχή Γερόντισσα Ισιδώρα Μεντζαφού, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Οσίου Παταπίου Λουτρακίου.

Η εκδημήσασα γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1924 από ευσεβείς γονείς, τους Εμμανουήλ και Ελένη, όπου και διδάχθηκε τα εγκύκλια γράμματα.

Πολύ νωρίς συνδέθηκε με τον μακαριστό Κληρικό – Κατηχητή της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Άγγελο Νησιώτη, πρώτα σαν μαθήτριά του και στην συνέχεια σαν συνεργάτης του στο μεγάλο Κατηχητικό έργο, που επιτελούσε τότε ο εν λόγω Πρωθιερεύς στην Πόλη της Αθήνας και στα γύρω προάστια. Με αυταπάρνηση και ζήλο «μετ᾿ επιγνώσεως» διακόνησε στο έργο της Κατηχήσεως προσελκύσασα με τον γλυκύ της λόγο, την μελωδική της φωνή κυρίως όμως με το φωτεινό της παράδειγμα πολλές παιδικές ψυχές στον Χριστό.

Το έτος 1961 προσήλθε στην Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου επιδείξασα εξ᾿ αρχής συνέπεια στην κλήση του Αγίου Θεού, επιβεβαιούσα κατ᾿ αυτό τον τρόπο και την προσωπική της κλίση για την εν Χριστώ αφιέρωση.

Τα φυσικά της προτερήματα, όπως το άτυφον του χαρακτήρα της αλλά και οι αποκτηθείσες, χάριτι Χριστού, αρετές της με πρώτη την ταπείνωσή της την κατέστησαν από του έτους 1969 «προεστώσα» στην πολυάριθμη αδελφότητα της Ιε-ράς Μονής του Οσίου Παταπίου. Επί της Ηγουμενείας της και σε συνεργασία με τον Κτίτορα και Πνευματικό της Ι. Μονής Γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό, ευμοίρησε το Μοναστήρι να γνωρίσει ημέρες προόδου σε όλους τους τομείς κυρίως όμως στην αριθμητική αύξηση της αδελφότητας αλλά και στην ποιότητα της πνευματικής της πορείας, ώστε να καταστεί αυτό κυριολεκτικά και μεταφορικά «πόλις… επάνω όρους κειμένη» (Ματθ. ε΄ 14).

Την 28ην Ιουλίου 2007 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ενεθρόνησε αυτήν, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική τάξη, στον Ηγουμενικό θώκο της Ι. Μονής, μία εισέτι απόδειξη της υψοποιού ταπεινώσεως, που την διέκρινε, αφού επί 38/ετίαν ήδη Ηγουμένευε…

Η μακαριστή άφησε μνήμη καλής και αγαθής αλλά και φιλανθρώπου μητρός και Ηγουμένης διαποιμάνασα την λογική ποίμνη της Ι. Μονής του Οσίου Παταπίου συνετά και αγαπητικά επί 45 συναπτά έτη, γι᾿ αυτό και τα πνευματικά της παιδιά δεν εδέχθησαν, τιμής και σεβασμού ένεκα, την λόγω της ασθενείας της αντικατάσταση ενώ αυτή ευρίσκετο εν ζωή.

Αξιομνημόνευτη υπήρξε και η αρετή της ελεημοσύνης, που στόλιζε την αοίδιμο με αποτέλεσμα πλήθος εμπερίστατων αδελφών μας να βρίσκουν «ανά-παυση» στο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου.

Όμως και συστηματικά εργάσθηκε για την αρετή αυτή συστήσασα, σε συνεργασία με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου κυρό Παντελεήμονα, Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Γυναικών υπό την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ», το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα με την επίβλεψη της Μητροπόλεώς μας, με την εθελοντική προσφορά των Μοναχών της Αδελφότητας αλλά και την οικονομική ενίσχυση της Ιεράς Μονής.


Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου