ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΔΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Το Γενέσιο της Θεοτόκου εορτάσθηκε στο Σουφλί, στην ανδρώα Ιερά Μονή Δαδιάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με συρροή πλήθους πιστών από όλο τον ακριτικό Νομό του Έβρου.

Το εσπέρας της παραμονής, στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας η Θεία Λειτουργία, λιτανεύθηκε εν συνεχεία η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και στο αγίασμα τελέσθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευ. Πουλιλιός, ο Ταξίαρχος – Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου και πλήθος προσκυνητών. Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση.

Στον Εσπερινό της παραμονής ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θέμα «Ἀρχή σοφίας, φόβος Κυρίου» και το πρωί με αφορμή το προς Φιλιππησίους αποστολικό ανάγνωσμα. με την ευκαιρία συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ε λ π ι δ ο φ ό ρ ο και την αδελφότητα της Μονής για τη φιλότιμη προσπάθεια τους, μνημόνευσε των προκατόχων του Αρχιερέων Νικηφόρου, Αγαθαγγέλου και Κωνσταντίνου, που μερίμνησαν για την αναστήλωση της Μονής και τέλος ευχαρίστησε το Δήμο Σουφλίου για τη συνδρομή του στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Μονής.

Σημειωτέον ότι εφέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την καταστροφή της Μονής και τη διάλυση της αδελφότητας από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες το 1912. Το 1959 η Μονή ανασυστάθηκε ως ανδρώα από τον αοίδημο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Ο Αρχιμ. Ελπιδοφόρος και η περί αυτόν αδελφότητα εγκαταστάθηκε στη Μονή το Φεβρουάριο του 2010.

Πηγή: Εκ της Ιεράς Μητρόπολης (imdos.gr)