ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Τηρήθηκε για μια ακόμη χρονιά το έθιμο της μεταφοράς της ιεράς εικόνας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο Πιερίας, με άλογα, από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι του αγίου, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τα άλογα ξεκίνησαν από το πάρκο Λιτοχώρου, έκαναν τον γύρο της κεντρικής πλατείας και στη συνέχεια μετέβησαν στο νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, για την παραλαβή της εικόνας, ύστερα βέβαια από συνεννόηση με την Ιερά Μονή.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιππικού ομίλου Λιτοχώρου, Δημήτρης Παπαθανασίου, ο σύλλογος συνεχίζει να τηρεί το παλιό έθιμο για μεταφορά της εικόνας του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω από το μετόχι στο παλιό μοναστήρι, όπου παραδίδεται στις 6.00 το απόγευμα για να ξεκινήσει ο Μέγας Εσπερινός.

«Το έθιμο πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Παλιότερα, σαν σήμερα, παραμονή της εορτής του Τιμίου Σταυρού, πολύς κόσμος ανέβαινε με τα ζώα στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Οι άνθρωποι αυτοί μετέφεραν και την εικόνα του αγίου όπου και γινόταν πανηγύρι την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Εμείς λόγω αυτής της παράδοσης το συνεχίσαμε το έθιμο αλλά και το εμπλουτίσαμε», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.