Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ

Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων (1780 -1857) 

O Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων υπήρξε επιφανής κληρικός, διδάσκαλος του Γένους, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και μεγάλη μορφή της Εκκλησίας τα δύσκολα χρόνια λίγο πριν και μετά την Επανάσταση.

Γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας το 1780. Ο πατέρας του ήταν λόγιος παπα-δάσκαλος και ο πρώτος που του δίδαξε την ελληνική γλώσσα, τα λατινικά και την Αγία Γραφή. Στα είκοσί του χρόνια ο Κωνσταντίνος νυμφεύθηκε, τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος και λίγο αργότερα πρεσβύτερος. Το 1805, έλαβε τον τίτλο του Οικονόμου της επισκοπής Ελασσόνας και έκτοτε είναι γνωστός ως “Οικονόμος ο εξ Οικονόμων”.

Στην Τσαριτσάνη της Λάρισας ο Κωνσταντίνος δεν διακόνησε μόνον ως Ιερέας, αλλά υπηρέτησε και ως δάσκαλος. Με τη διδασκαλία και το ήθος του, αλλά πάνω απ’ όλα με την αγάπη του προς την Εκκλησία, την πατρίδα και την ελευθερία φρόντιζε να συντηρεί το εθνικό φρόνημα των μαθητών του και των συμπατριωτών του. Αυτή του η δράση όμως εξόργισε τον Αλή Πασά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τσαριτσάνη και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου για δύο χρόνια ασχολήθηκε με το Θείο κήρυγμα. Από εκεί, κλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κούμα στη Σμύρνη όπου και δίδαξε επί μια δεκαετία στο νέο “Φιλολογικό Γυμνάσιο” στο οποίο το 1814 ανέλαβε καθήκοντα Σχολάρχη.

Με το κλείσιμο του γυμνασίου Σμύρνης το 1819, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη (εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία) προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, ο οποίος, εκτιμώντας την μέχρι τότε δράση και προσφορά του στο Γένος και την Εκκλησία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Έθνους και τον διόρισε ιεροκήρυκα στην Πόλη, δίνοντάς του τον μοναδικό τίτλο του “καθολικού ιεροκήρυκος της Μεγάλης Εκκλησίας και πασών των Ορθοδόξων του Ελληνικού Γένους Εκκλησιών”.

Λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, φυγαδεύθηκε στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Οδησσό, όπου και συνέχισε τα κηρύγματά του για την Εκκλησία και την πατρίδα. Δέχτηκε πολλά παράσημα από τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Υπήρξε υπέρμαχος της Ορθόδοξης παράδοσης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος κατενόησε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας, γιατί είχε γευθεί την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και του Γένους.

Έγραψε εκκλησιαστικά και φιλολογικά έργα τα οποία τον παρουσιάζουν συγγραφέα με σπάνια πολυμάθεια, μετέφρασε σπουδαία θεατρικά έργα, ενώ ο όγκος των συγγραμμάτων του προκαλεί κατάπληξη.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 απεβίωσε στην Αθήνα και ετάφη στο προαύλιο της Ιεράς Μονής Πετράκη, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει ο τάφος του (φωτ.).

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τσαριτσάνη Λάρισας, ο διδάσκαλός του Γένους Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων τιμάται στο Ναό της Παναγίας, όπου γίνεται έκθεση κειμηλίων του.