Η ΝΕΑ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΟΝ ΑΘΩ

Ο Όσιος Σίμωνας ο μυροβλύτης, ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Αθωνική Πολιτεία, του οποίου η μνήμη εορτάζεται τρεις μέρες μετά τα Χριστούγεννα, ασκήτεψε για πολλά χρόνια τον 13ο αιώνα σε μια σπηλιά του Αγίου Όρους. Από εκεί, μια νύχτα των Χριστουγέννων, είδε ένα αστέρι πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο, που συμβόλιζε το αστέρι της Βηθλεέμ. Καθ’ υπόδειξη της Παναγίας, έκτισε έπειτα πάνω στο βράχο αυτό τη «Νέα Βηθλεέμ, ένα από τα πιο επιβλητικά και δύσκολα οικοδομήματα παγκοσμίως, το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, τη γνωστή μας Σιμωνόπετρα.

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται σε ύψος 230 μέτρων από τη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους. Λέγεται μάλιστα ότι αποτελεί την πρώτη «πολυκατοικία» στον κόσμο, καθώς η μονή πρόκειται για επταώροφη οικοδομή, η οποία ανεβαίνει στον ουρανό με μεγαλοπρέπεια. Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού. Έχει καεί και έχει ξανακτιστεί πολλές φορές, καθώς σύμφωνα με προφητεία του κτήτορά της, Αγίου Σίμωνα, το μοναστήρι θα κινδύνευε συχνά από πυρκαγιές, αλλά ποτέ από σεισμό. Από κειμήλια, η μονή κατέχει ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, λείψανα αγίων (όπως το άφθαρτο αριστερό χέρι της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής) και διάφορα άλλα. Η κυρίαρχη μονή έχει αρκετά μετόχια εκτός του Αγίου Όρους, όπως είναι η Ανάληψη στην Αθήνα, ο Άγιος Χαράλαμπος στη Θεσσαλονίκη και η γυναικεία Ιερά Μονή (Ιερό Κοινόβιο) του Ευαγγελισµού στην Ορµύλια Χαλκιδικής, το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι σήμερα στην Ελλάδα.

Στην Σιμωνόπετρα σήμερα είναι εγκαταστημένη πολυάριθμη αδελφότητα μοναχών, που τις τελευταίες δεκαετίες υπό την καθοδήγηση του γέροντος Αιμιλιανού Συμωνοπετρίτου, έχει γνωρίσει πνευματική άνθηση. Σήμερα καθηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος. Η αδελφότητα είναι γνωστή επίσης για την εξαιρετική ποιότητα στην ψαλτική τέχνη.

Χρ.Π. (Άρθρο στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, 20-12-2014)