ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η Ιερά ανδρική Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στην Αλεξανδρούπολη 

 

Στη θέση Αετοχώρι Δωρικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη, το έτος 1981 ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, και νυν Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος ίδρυσε το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι Ιερομόναχοι της Ιεράς Μητρόπολης.

Θεμελιώθηκε το 1989 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1992. Αν και νεότευκτο και χωρίς ιστορία, σύντομα κατέστη γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί όαση πνευματική στην ακριτική και ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Έβρου.

Το κτιριακό συγκρότημα με επίκεντρο το Καθολικό (ρυθμού βυζαντινού τρίκοχο), είναι άνετο, ευρύχωρο και φιλόξενο. Όλα είναι καινούργια εκτός από μια εικόνα της Παναγίας (του 1786) και μία εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα δώρα του ιδρυτού και κτήτορος Μητροπολίτου.

Το Μάϊο του 1996 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα της μονής (ξενώνες δυνατότητας φιλοξενίας 10 ατόμων και κελλιά μοναχών). Στο συνεδριακό κέντρο φιλοξενήθηκαν διεθνή, κυρίως ιατρικά, συνέδρια.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων του 2003 θεμελιώθηκε και σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο ναός προς τιμήν πάντων των Θρακών Αγίων. Πολύτιμο θησαύρισμα της Ιεράς Μονής αποτελούν τα τεμάχια των ιερών λειψάνων, των εκ Σαμοθράκης πέντε νεομαρτύρων (Μανουήλ, Γεωργίου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου) που μαρτύρησαν το 1835 στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, του αγίου Παντελεήμονος, του αγίου Χαραλάμπου κ.ά.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 26 Σεπτεμβρίου, για την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την Κυριακή των Αγίων Πάντων που πανηγυρίζει το νεόκτιστο Παρεκκλήσιο Πάντων των Θρακών Αγίων.

ΤΗΛ.: 25510-51315

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης