ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΒΡΟΥ

Το νεοϊδρυθέν ανδρικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια άκρη της Ελλάδας

Η νεοϊδρυθείσα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Νέας Βύσσας Έβρου, δίπλα στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Παρασκευή, πριν τη χάραξη των συνόρων υπέδειξε την τοποθεσία αυτή όπου βρέθηκε θαμμένη η εικόνα της. Στο σημείο εύρεσης της εικόνας ανέβλυσε Αγίασμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα και θεωρείται από τους πιστούς ότι έχει θαυματουργικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις παθήσεις των οφθαλμών.

Δίπλα από τη μονή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Μέχρι το 1974 λίγα μέτρα πιο κάτω περνούσε η παλιά σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούσε στο σταθμό της Αδριανούπολης, το Κάραγατς.

Όταν κατασκευαζόταν η σιδηροδρομική γραμμή (τέλη 18ου αιώνα) οι εργάτες που δούλευαν στη βραδινή βάρδια έβλεπαν ένα ανεξήγητο φως στο σημείο εκείνο όπου αργότερα βρέθηκε η εικόνα. Το έτος 1931 οι κάτοικοι της Ν. Βύσσας έκτισαν Παρεκκλήσιο στη χάρη της Αγ. Παρασκευής για να θυμίζει σε όλους το θαυμαστό γεγονός. Πολύ αργότερα, το έτος 2005, κτίστηκε νέος μεγαλύτερος Ναός με τη συνδρομή των κατοίκων της κωμοπόλεως, Βυσσιωτών του εξωτερικού και του τότε Δήμου Βύσσας.

Το παλιό Παρεκκλήσιο της Αγ. Παρασκευής ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέτρεχαν στη χάρη της Αγίας παραμονές της εορτής της. Επίσης μεγάλη προσέλευση πιστών παρατηρούνταν κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία που γινόταν στο Παρεκκλήσιο, μετέβαιναν στο Αγίασμα και τελούνταν Αγιασμός.

Τα δύο πανηγύρια αυτά συνοδεύονταν από όμορφες συνήθειες των χριστιανών. Η τιμή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής κρατάει στη Ν. Βύσσα από τα παλιά χρόνια.

Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες θεωρούσαν και θεωρούν την Αγία Παρασκευή ως προστάτιδα τους στην επιτέλεση του δύσκολου έργου τους. Και σήμερα οι πιστοί της Νέας Βύσσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου τιμούν ιδιαίτερα την Αγίας Παρασκευή και προσέρχονται στην Ιερά Μονή, όχι μόνο κατά την ημέρα της πανηγύρεως, αλλά και ολόκληρο το χρόνο.

Όταν η Αγ. Παρασκευή εμφανίστηκε στον χωρικό και του υπέδειξε τον τόπο που θα βρει την εικόνα της, σύμφωνα με την παράδοση, του έδειξε σε όραμα το πώς θα γίνει ο τόπος αυτός και του είπε: « Εδώ θα γίνει το μοναστήρι μου…».

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η επιθυμία αλλά και η προσταγή της Αγίας Παρασκευής έγινε πραγματικότητα. Το 2010 με την προτροπή και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, πέντε Ιερομόναχοι της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου συστήνουν ανδρική μοναστική αδελφότητα. Η Ιερά Μονή εκτός από το όνομα της Αγ. Παρασκευής παίρνει και το όνομα της Αγ. Σκέπης, δηλαδή της Παναγίας μας. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Το μοναστήρι βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, μια ανάσα από την Αδριανούπολη και ανάμεσα στα Ελληνικά Φυλάκια της μεθορίου. Είναι το πιο προωθημένο μοναστήρι της πατρίδος μας, που μαζί με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, μαρτυρεί Χριστό και Ελλάδα! Εδώ στα σύνορα η Αγία Σκέπη φρουρεί και σκεπάζει το έθνος μας.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται δύο εικόνες της Αγ. Σκέπης και της Αγ. Παρασκευής, που στη μεν πρώτη απεικονίζεται η Αγία Σκέπη (Παναγία) ως φρουρός της μεθορίου και στην άλλη το θαύμα εύρεσης της εικόνας της Αγ. Παρασκευής.

Τα εγκαίνια του Καθολικού έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου την 1η Οκτωβρίου 2011, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η ανέγερση των κελιών και του αρχονταρικίου της μονής. Μέσα σε λίγα χρόνια συγκροτήθηκε ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα. Σήμερα εγκαταβιούν περίπου 10 μοναχοί. 

Το μοναστήρι βρίσκεται μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη Νέα Βύσσα, βόρεια της Ορεστιάδας.

Τηλ.: (+30) 2552300714 και 6947894145