ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Δόμηρο Σερρών

Στα νοτιοανατολικά του νομού Σερρών, δύο χλμ. από το χωριό Δόμηρος και πέντε χλμ. από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, ένα μοναστήρι με ιστορία 7,5 αιώνων.

Η μονή βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στην οποία ανήκε για αιώνες ως μετόχι.

Δύο φορές καταστράφηκε η μονή δι’ εμπρησμού από τους Βουλγάρους. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας, καθώς το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η μονή ήταν ανδρική.

Το 1924 όμως, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη μονή έξι μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου. Η μονή της Αγίας Παρασκευής ήταν ερειπωμένη. Το μόνο που υπήρχε τότε ήταν το κτίριο του ναού και μερικές εικόνες. Οι μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από τον Πόντο. Από εκεί και πέρα το μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, με τις ευλογίες του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Σπυρίδωνος.

Στην συγκεκριμένη μονή πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου, τα Ιερά Σκεύη, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα και ό,τι άλλο κοσμεί το Καθολικό είναι κειμήλια από τον Πόντο. Ξεχωρίζουν οι εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, άρχισε το 1988 με τον ερχομό της νυν Καθηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου, εκ Δράμας. Η μονή μετατράπηκε σε πραγματικό εργοτάξιο. Σήμερα μονάζουν στη φιλόξενη μονή δεκατέσσερις μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, το εργόχειρο κ.λ.π. Στους ξενώνες της μονής, μπορούν να διανυκτερεύσουν οργανωμένα γκρουπ. Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να δουν τον ζωολογικό κήπο της μονής. 

Εκτός από το Καθολικό της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει ο ναός του Αγίου Ραφαήλ και τα παρεκκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοφανούς. Επίσης, υπάρχει στην είσοδο της μονής, το Αγίασμα της Αγίας.

Η Ιερά Μονή γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

Η Ιερά Μονή είναι ανοικτή όλο τον χρόνο, κάθε μέρα από τις 7:00 έως την δύση του ηλίου.

Τηλ. μονής: (+30) 23240 71362

Το υλικό αντλήθηκε από την ιστοσελίδα της μονής: www.im-agparaskevis.gr