ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Η ανδρική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στις Πέντε Βρύσες Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων κοντά στον Λαγκαδά.

Το κτιριακό συγκρότημα της μονής θεμελιώθηκε το 1969 με πρώτο παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Το 1972 θεμελιώθηκε το μικρό Καθολικό της μονής προς τιμήν της Αγίας Τριάδος. Κτήτορας της Ιεράς Μονής είναι ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Σπυρίδωνας.

Τα εγκαίνια του Καθολικού της Αγίας Τριάδος πραγματοποιήθηκαν στις 5 Νοεβρίου 1994 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα.

Η περιοχή των Πέντε Βρύσεων στον Λαγκαδά είναι επίσης γνωστή από την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πεντεβρυσιώτισσας. Στη μονή βρίσκεται αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν.

Στο χώρο της Ιεράς Μονής από το 1970 μέχρι και το 2009 λειτουργούσαν οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Την 1η Ιουνίου 1999 εγκαινιάσθηκε η νέα πτέρυγα της Ιεράς Μονής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ως Διαβαλκανικό Κέντρο φιλοξενίας Φοιτητών, όπως επίσης θεμελίωσε και την Αγία Τράπεζα του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στις 11 Μαΐου 2011 εγκαινιάσθηκε στον ίδιο χώρο η λειτουργία της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη.

Η Ιερά Μονή παραμένει ανοικτή από την ανατολή του ηλίου μέχρι και τη δύση. Απέχει 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 12 χλμ. από τον Λαγκαδά.

Τηλ. μονής:  2394056494  &  2394056411

Ιστοσελίδα μονής: https://imatrias.wordpress.com/