ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος εντός του χωριού της Τούμπας

 

Δεκαοχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών βρίσκεται το ιστορικό χωριό της Τούμπας, όπου δεσπόζει εντός του χωριού η ανδρική Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος.

Ο τόπος του σημερινού μοναστηριού πάντοτε ονομαζόταν, άγνωστο γιατί, Αγία Τριάδα. Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, λόγω της θαυματουργικής εύρεσης, στο μέρος αυτό, της ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος, που ήταν θαμμένη στο έδαφος. Συγκεκριμένα, ο Θεός αποκάλυψε στον ταπεινό και ευλαβή Χριστιανό (μετέπειτα μοναχό) Αθανάσιο Τσαπαδά το 1883 με όραμα το σημείο όπου βρισκόταν θαμμένη η Εικόνα. Συγκεκριμένα, του παρουσιάστηκε σε όραμα άγγελος Κυρίου και του είπε: «Να πας στη θέση του κτήματος που λέγεται Αγία Τριάδα και να σκάψεις. Εκεί θα βρεις αγίασμα και μέσα σ’ αυτό την εικόνα της Αγίας και ομοουσίου Τριάδος». Η εύρεση του αγιάσματος και της εικόνας προσέλκυσε χιλιάδες πιστούς προσκυνητές, κάνοντας το μοναστήρι γνωστό σ’ όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η κοινωνική και πνευματική προσφορά της μονής στην περιοχή της Τούμπας υπήρξε σπουδαία, καθώς η δραστηριότητα του χωριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι.

Η μονή υπέστη καταστροφές κατά τα έτη 1916 – 1918 από τους Βουλγάρους. Το νέο μεγάλο Καθολικό χτίστηκε το 1977. Είναι τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική με τρούλο και τα δύο παραπλεύρια κλίτη είναι παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Αναργύρους και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Το μοναστήρι ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου.

Η μονή πανηγυρίζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με μεγάλη πανήγυρη που κρατά έως και την Τρίτη. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Τούμπας συγκεντρώνει πλήθος πιστών, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Τριάδος και είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ανατολικής Μακεδονίας.

Τηλ.: (+30) 23210 71668


Πηγή φωτ.: athosmemory