ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ένα φιλόξενο γυναικείο μοναστήρι λίγο έξω από τον Κολινδρό

 

Λίγο έξω από την κωμόπολη του Κολινδρού Πιερίας, μεταξύ Κατερίνης και Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή, η Ιερά Μονή του Μεγάλου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Το ξεκίνημα της πρώην ανδρικής και νυν γυναικείας αυτής μονής, χάνεται μέσα στα βάθη του παρελθόντος.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-44) καταστράφηκαν παντελώς και τα τελευταία παλαιά κελιά της και παρέμεινε μόνο το Καθολικό της σε κακή όμως κατάσταση. Κατά τα έτη 1980-82 οι κάτοικοι του Κολινδρού, συνδεδεμένοι παλαιόθεν με την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου, αποφάσισαν την ανέγερση νέου Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικος, αποφάσισε το 1987 την ανασύσταση και αναδημιουργία της μονής. Το μοναστήρι αποπερατώθηκε το 1991, οπότε και εγκαταστάθηκε η γυναικεία αδελφότητα υπό την Ηγουμένη Ειρήνη Ζορμπά. Ήδη, μέσα σε λίγα χρόνια, οι προσπάθειες και ο διαρκής μόχθος των μοναζουσών μαζί με την συμπαράσταση του αγίου και των πιστών, μεταμόρφωσαν το ερειπωμένο χώρο σε ένα ολοκληρωμένο μοναστικό κτηριακό συγκρότημα, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το νέο μεγάλο Καθολικό, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2007.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και στις 18 Ιανουαρίου, ημέρες μνήμης του προστάτου της αγίου, ιερό λείψανο του οποίου αποθησαυρίζεται στη μονή. Στο μοναστήρι εγκαταβιούν 15 μοναχές.

Τηλ.: (+30) 23530 31122

Πηγές: imkitrous.gr , kolindrinamaslatia.blogspot.gr