ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ – ΦΛΩΡΙΝΑ

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλώρινα

 

Η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας ιδρύθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης και φλογερό ιεροκήρυκα Αυγουστίνο (Καντιώτη) το έτος 1999, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Μακεδονικής Χειροτεχνίας. Στη μονή υπάρχει και ο τάφος του μητροπολίτου και ιδρυτού της.

Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Φλώρινας, δίπλα στον ενοριακό ναό της αγίας Παρασκευής και του Συνοικισμού Νεοφώτιστων.

Σήμερα η μονή λειτουργεί ως κοινόβιο με 20 περίπου μοναχές και ηγουμένη την μοναχή Συγκλιτική.

Το νεόκτιστο Καθολικό της μονής τιμάται στον Άγιο Αυγουστίνο, επίσκοπο Ιππώνος (πανήγυρη 15 Ιουνίου), καθώς και στις οσίες Μαρία Αιγυπτία και Συγκλητική. Επίσης, υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Παναγίας Εγγυήτριας και της Αγίας Μόνικας (μητέρας του Αγίου Αυγουστίνου).

Ο Άγιος Αυγουστίνος Ιππώνος

Ο Άγιος Αυγουστίνος γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμηδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ. από μητέρα, φλογερή χριστιανή, την Μόνικα και πατέρα ειδωλολάτρη τον Πατρίκιο. Ως νεαρός φοιτητής έζησε ζωή αμαρτωλή, από την οποία απόκτησε και κάποιο εξώγαμο τέκνο. Στην Αφρική, έγινε οπαδός του Μανιχαϊσμού, αλλά όταν αργότερα έφθασε στο Μιλάνο οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου, έφεραν τον Αυγουστίνο στο Χριστιανισμό. Έτσι, ζήτησε να κατηχηθεί και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.

Αργότερα επέστρεψε στην Αφρική όπου δίδαξε και με θέρμη διέδωσε τον χριστιανισμό και μετά την κοίμηση της οσίας μητέρας του πήγε στη Ρώμη.

Το 396 μ.Χ. έφθασε στο θρόνο της Επισκοπής Ιππώνος. Εκεί ποίμανε με σύνεση το ποίμνιό του για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών, το 430 μ.Χ. Συνέγραψε επίσης σπουδαίο συγγραφικό θεολογικό έργο. Εορτάζει στις 15 Ιουνίου. 

Τηλ. μονής: (+30) 23850 28610