ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου κάτω από τον ιστορικό βράχο του Ζαλόγγου

 

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου βρίσκεται κάτω από τον περίφημο βράχο του Ζαλόγγου του νομού Πρέβεζας, στον οποίο δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο της γνωστής θυσίας των 300 περίπου Σουλιωτισσών.

Υπήρχε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, που βρισκόταν λίγο βορειότερα και στα μέσα του 18ου αιώνα, ο ηγούμενος της Μονής Ταξιαρχών Διονύσιος, από μετόχι την μετέτρεψε σε κυρίαρχη μονή.

Στη μονή έζησε για ένα μήνα και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ενώ κατά την Τουρκοκρατία δύο ηγούμενοι της μονής υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές, ωστόσο ανακαινίσθηκε.

Διέθετε μεγάλη περιουσία και έκανε πολλές αγαθοεργίες και κοινωφελή έργα. Επίσης, διαθέτει πολλά μετόχια.

Σήμερα (από το 1962) λειτουργεί ως γυναικεία μοναστική αδελφότητα (με 12 μοναχές) και σώζεται το Καθολικό (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο) με ωραίες αγιογραφίες, ενώ αποτελεί και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ηγουμένη είναι η μοναχή Φεβρωνία. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Η μονή συνδέεται με το μνημείο των Σουλιωτισσών με 400 σκαλοπάτια, τα οποία έφτιαξαν φαντάροι. Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου παραμένει κλειστή για τους προσκυνητές κάθε Παρασκευή.

Τηλ. μονής: (+30) 26820 51320