ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Η Ιερα Μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου στο Πήλιο

 

Στο μέρος του Πηλίου όπου ο Άγιος Γεράσιμος ο Νέος έκτισε αρχικά ένα φτωχικό κελλί και αφοσιώθηκε στην προσευχή και την άσκηση, βρίσκεται σήμερα η ομώνυμη Ιερά Μονή στη Μακρινίτσα.

Μετά την οσιακή κοίμησή του (14.9.1740), τάφηκε στον πρόναο της Αγίας Τριάδος (καθολικό της Μονής Σουρβιάς). Ο τάφος και τα λείψανά του έγιναν αιτία θαυμαστών σημείων και ιάσεων, γεγονός που οδήγησε τους μοναχούς της Σουρβιάς, όπου ανήκε ο Γεράσιμος, ένα έτος μετά, το 1741, να ανεγείρουν ναό προς τιμήν του, ως μετόχιο της Μονής.

Η ευλάβεια των χριστιανών ήταν μεγάλη στον Άγιο Γεράσιμο. Γι’ αυτό και ζητούσαν την Κάρα του σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπισθούν επιδημικές ασθένειες, απειλή ακρίδων, ξηρασίας κ.λ.π. Ονομαστές έχουν μείνει στο λαό οι θαυματουργικές επεμβάσεις του τιμίου λειψάνου στους Ωρεούς, τη Σκόπελο, τα Κανάλια Μαγνησίας και αλλού.

Με βάση τον πρώτο ναό του 1741 και το διώροφο κτίριο του 1795 συγκροτήθηκε η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, που γνώρισε όλα τα δεινά των Τούρκων εξαιτίας των Επαναστάσεων του 1821, του 1854, τοπικών εξεγέρσεων, ύστερα των πολέμων του 1912-13 και της ξενικής Κατοχής 1941-44.

Το 1945, ένας φωτισμένος κληρικός, ο πατήρ Δοσίθεος Μαχαιρίτσας (1895-1958), ηγούμενος των Μονών Σουρβιάς και Φλαμουρίου, με έγκριση του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιωακείμ, ιδρύει τη γυναικεία Ιερά Μονή Γερασίμου Μακρινίτσας με τέσσερις μοναχές.

Το Καθολικό της μονής του 1741, έχει τέμπλο ξυλόγλυπτο κατασκευασμένο το 1808 με εικόνες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.

Η εικόνα του Αγίου Γερασίμου, 18ου αιώνα, είναι επαργυρωμένη και κατά τοπική ευλαβή συνήθεια, περιφέρεται την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής για ευλογία στα κτήματα των γεωργών της Μακρινίτσας, μετά από λειτουργία στο ναό της Παναγίας, ενώ τον Αύγουστο η εικόνα και η τιμία Κάρα του, τοποθετούνται στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσας για προσκύνησή τους εκ μέρους των παραθεριστών.

Οι αδελφές ασχολούνται με κέντημα, πλέξιμο, κατασκευή εικόνων επί ξύλου, αγιογραφία. Λειτουργούν έκθεση και ξενώνας. Ηγουμένη είναι η Ευπραξία Καψάλη και η αδελφότητα αριθμεί 15 μοναχές.Το μοναστήρι εορτάζει τον Άγιο του στις 15 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετέχει σύσσωμη η Μακρινίτσα.

Η περιοχή

Η Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή στη δυτική πλευρά του Πηλίου, 17 χιλιόμετρα από το Βόλο και σε υψόμετρο 850 μ., κοντά στη Μακρινίτσα.

Τηλ.: 24280-99171

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος