ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ»

Η μονή Καραϊσκάκη στο Μουζάκι Καρδίτσας

 

Στην περιοχή του ποταμού και του δάσους «Καραϊσκάκη», σε μικρή απόσταση (3 χλμ) ανατολικά από την κωμόπολη του Μουζακίου, στο χωριό Μαυρομάτι Καρδίτσας, ο επισκέπτης συναντά την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, κτισμένη επάνω σε βράχους.

Είναι αλλιώς γνωστή και ως «Μονή Γεωργίου Καραϊσκάκη», αφού κατά την παράδοση, σε σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι, γεννήθηκε το 1782 ο Στρατάρχης της Ρούμελης, Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στο μοναστήρι έζησε για ένα διάστημα και η μητέρα του ήρωα της Επανάστασης.

Το Καθολικό είναι όμορφος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, πολύ μικρών διαστάσεων, αθωνικού τύπου, σταυροειδής χωρίς τρούλο, στη θέση του οποίου υπάρχει ημισφαίριο, επάνω στο οποίο είναι αγιογραφημένος ο Παντοκράτωρ. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, χρυσοποίκιλτο, με δύο σειρές μη φορητών εικόνων. Ο Άγιος Γεώργιος είναι αγιογραφημένος όρθιος ολόκληρος με στρατιωτική στολή, κάτω από το άλογό του, εφόσον επικράτησε να αγιογραφείται έφιππος μετά το 18ο αιώνα. Πίσω από τις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου αναγράφεται το έτος 1602. Στην πρόθεση, εντός του Ιερού Βήματος, αναγράφονται τα ονόματα των κτιτόρων της μονής, Ευθυμίου και Καλλίστου των Αρχιερέων και Δαμιανού, Ιακώβου, Ραφαήλ, Γαβριήλ και Νικηφόρου των ιερομονάχων.

Το εσωτερικό του Καθολικού περιλαμβάνει τοιχογραφίες οι οποίες, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη νότια πύλη, ιστορήθηκαν από τους ιερομονάχους Σεραφείμ από τη Χίο και Δημήτριο Αναγνώστου από το Μέτσοβο το 1719. 

Η μονή πανηγυρίζει τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Σήμερα στο μοναστήρι εγκαταβιώνει πολυμελής γυναικεία αδελφότητα, με μοναχές από πολλές μάλιστα χώρες. Η αδελφότητα αγωνίζεται, μεταξύ άλλων, για την ανακαίνιση του μοναστηριού.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι από το Μουζάκι είναι εύκολη, καθώς υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Η μονή απέχει 30 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

Τηλ.: (+30) 2445041495

Πηγή κειμένου:  imthf.gr -Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων