ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ ΜΟΓΛΕΝΩΝ – ΑΡΙΔΑΙΑ

Το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα στην Πέλλα που ίδρυσε ο άγιος τον 12ο αιώνα

 

Στο χωριό Πρόμαχοι του νομού Πέλλας, κοντά στα σύνορα με το κράτος των Σκοπίων, βρίσκεται ένα όμορφο (γυναικείο στις μέρες μας) μοναστήρι, που τιμάται προς τιμήν του Αγίου Ιλαρίωνος επισκόπου Μογλενών, ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής του κατά τον 12ο αιώνα.

Η έδρα της επισκοπής Μογλενών βρισκόταν στην περιοχή της Αριδαίας. Ο Άγιος Ιλαρίων, με το κηρυκτικό του έργο και το αντιαιρετικό του αγώνα, προκάλεσε την μεταστροφή μεγάλων αιρετικών μαζών στην Ορθόδοξη πίστη. Τότε ίδρυσε και το μοναστήρι των Μογλενών προς τιμήν των Αγίων Αποστόλων. Ο 12ος και 13ος αιώνας αποτελούν την κατεξοχήν περίοδο ακμής της μονής των Μογλενών. Η μονή αρχικά είχε πολυάριθμη αδελφότητα και πλήθος κελιών (γύρω στα εβδομήντα) μέχρι και την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε και η μονή υπέστη ολοσχερή καταστροφή παράλληλα με την σφαγή των μοναχών από τους Τούρκους που μπήκαν με δόλο στο μοναστήρι.

Σήμερα στον χώρο της παλαιάς μονής υπάρχει ναός προς τιμήν του Αγίου Ιλαρίωνος. Επίσης, υπάρχει θαυματουργό αγίασμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις μέρες μας, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, έγινε η επανίδρυση και ανακαίνιση της μονής, στην οποία έχει εγκατασταθεί γυναικεία αδελφότητα (3 μοναχές).

To 2012 έγιναν τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της μονής, κτισμένου στα αγιορείτικα πρότυπα. Πνευματικός της μονής είναι ο π. Παϊσιος. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στην εορτή του κτίτορά του, Αγίου Ιλαρίωνα Μογλενών, στις 21 Οκτωβρίου.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνα βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βόρεια της Αριδαίας, κοντά στα γνωστά Λουτρά Πόζαρ και ανήκει στην Μητρόπολη Εδέσσης.

Τηλ.: (+30) 2384075700


Πηγές: promahi.gr , promahi-nea.blogspot.gr