ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ – ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία

Σε απόσταση δύο χλμ. από το κέντρο της γραφικής Αρναίας βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, αγναντεύοντας το Άγιον Όρος.

Η μονή είναι χτισμένη στον τόπο εμφανίσεως του Αγίου Κοσμά, ο οποίος εμφανίστηκε σε μια ευσεβή γυναίκα στις 23/7/1943, την ημέρα που έμπαιναν οι Βούλγαροι στην Αρναία και είπε «μη φοβάστε, δεν θα πάθετε τίποτα, εγώ θα σας φυλάξω». Από το 1952 υπήρχε στο μέρος αυτό ένα εκκλησάκι.

Η μονή θεμελιώθηκε το 1999 και θεωρείται η πρώτη στην Ελλάδα μονή, αφιερωμένη στον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους. Το 2001 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής. Σήμερα εγκαταβιούν τρεις μοναχές με Ηγουμένη την γερόντισσα Μαριάμ. Πνευματικός της μονής είναι ο νυν Επίσκοπος Μπουκόμπα της Αφρικής κ. Χρυσόστομος (Μαϊδώνης). 

Η μονή είναι ανοιχτή κάθε μέρα 9 π.μ. – 1 μ.μ. και 4 μ.μ. – 8 μ.μ. Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου στη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στον τόπο εμφανίσεως του Αγίου στις 23 Ιουλίου τελείται ιερά αγρυπνία.

Δεύτερη εορτή της μονής τελείται στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12 Δεκεμβρίου.

Το μοναστήρι απέχει 75 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Εmail:  i.m.agiou.kosma.arnaia@gmail.com

Τηλ.: (+30) 2372304064 , 6944122365

 

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, (φωτ.: Στέλιος Ρήγας)