ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ – ΤΡΙΚΟΡΦΟ ΦΩΚΙΔΟΣ

Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο Φωκίδος

 

Ανηφορίζοντας στην όμορφη Δωρίδα του Νομού Φωκίδος, λίγο πριν το χωριό Τρίκορφο, βρίσκεται το νεόδμητο γυναικείο μοναστήρι των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου. Δίπλα του βρίσκονται τα βουνά της όμορφης Δωρίδας και στο βάθος μπορεί κανείς να αγναντέψει την θάλασσα του Πατραϊκού κόλπου.

Με γέροντα και καθοδηγητή τον π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, το κτίσιμο της μονής ξεκίνησε το 1991, με σκοπό τη σωτηρία των ψυχών των μοναζουσών αλλά και να αποτελέσει έναν ακόμα πρόμαχο της Ορθοδοξίας στις μέρες μας. Από ένα μικρό προκατασκευασμένο σπίτι με τρία κελάκια κι ένα μικρό εσωτερικό εκκλησάκι, ο χώρος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα μικρό παράδεισο και ένα ολοκληρωμένο μεγάλο μοναστηριακό οικοδόμημα, όπου σήμερα εγκαταβιούν 16 μοναχές.

Πολλά και ποικίλα τα διακονήματα τους: Παρασκευή λιβανιού, κηροπλαστική, ιεροραπτική, μελισσοκομία, αγιογραφία, κατασκευή εκκλησιαστικών ειδών, πασχαλινών λαμπάδων, κομποσχοινιών και η συντήρηση ζώων (κότες, πρόβατα και αγελάδες). Εκτός από αυτών στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου καλλιεργούνται και διάφορα λαχανικά, ενώ με τα υλικά από τα ζώα φτιάχνονται διάφορα ζυμαρικά και τυροκομικά προϊόντα.

Το 1995 ολοκληρώθηκε το κοιμητήριο της μονής σε μορφή αρχαίας κατακόμβης, που αναβιώνει στις καρδιές όσων το βλέπουν, τη ζωή των πρώτων χριστιανών και των μαρτύρων των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Στο μοναστήρι φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου), αλλά και το ζωστικό (μοναχικό ένδυμα) και το επανωκαλλύμαυχό του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς (2 Ιουλίου). Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει και στις 27 Αυγούστου, τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Η περιοχή

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στο Νομό Φωκίδος, στα σύνορά του με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στον επαρχιακό δρόμο προς το Τρίκορφο Φωκίδος.

Για να φτάσετε εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο Αθηνών-Πατρών και στη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου να κατευθυνθείτε προς Ναύπακτο και αφού τη διασχίσετε, 10 χιλιόμετρα περίπου μετά, στρίβετε προς χωριό Τρίκορφο.

Μπορείτε επίσης να έρθετε και από Εθνική οδό, Αθηνών Λαμίας και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Άμφισσα και μετά προς Ναύπακτο, θα δείτε τις ταμπέλες της μονής προς Τρίκορφο Φωκίδος. (Προσοχή υπάρχει και Τρίκορφο Ναυπάκτου, στην Εθνική Αντιρρίου Μεσολογγίου)

Η μονή παραμένει ανοικτή χειμώνα-καλοκαίρι από το πρωί στις 9.30 π.μ. μέχρι την Δύση του ηλίου.

Τηλ.: (+30) 26340 44391

E-mail:  agnektar@otenet.gr  ,  info@agiosnektarios-monastery.gr

Η μονή διαθέτει επίσης την ιστοσελίδα www.agiosnektarios-monastery.gr από όπου αντλήθηκε το υλικό του κειμένου.