ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης

 

Ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και στο Ημεροβίγλι Θήρας υπάρχει η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ζωοδόχο Πηγή.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1651 και είναι το δεύτερο μοναστήρι στη Σαντορίνη. Η οικογένεια Γκύζη, μία από τις λίγες ορθόδοξες οικογένειες που έμεναν μέσα στο καστέλι του Σκάρου, είχε ένα ιδιόκτητο ναό μέσα στο Σκάρο, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, το οποίο με την άδεια του τότε Αρχιεπισκόπου Σαντορίνης, αποφάσισε να μετατρέψει σε γυναικεία μονή. Οι πρώτες μοναχές ήταν τα κορίτσια της οικογένειας Γκύζη.

Η μονή παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι το 1815. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1815 δόθηκε άδεια από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο ΣΤ΄ να οικοδομηθεί νέα μονή στην θέση που βρίσκεται σήμερα, όπου υπήρχε μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Η κατασκευή της μονής, λόγω οικονομικών δυσχερειών παρατάθηκε μέχρι το 1820. Στο ενδιάμεσο διάστημα 1815-1820 οι μοναχές είχαν μεταφερθεί σε γυναικεία μονή που βρισκόταν στο καστέλι του Πύργου. Η μονή αργότερα περιήλθε στο Ελληνικό κράτος το 1849 με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στο κέντρο του μοναστηριού, είναι χτισμένο το ωραίο Καθολικό (Ναός) του Αγίου Νικολάου. Το τέμπλο προσελκύει την προσοχή του επισκέπτη, καθώς επίσης και η βυζαντινή εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Τηλ.: (+30) 2286022448


Πηγές: imeroviglisantorini.blogspot.gr , el.wikipedia.org