ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΥΔΡΑΣ

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο Όμπορι της Ύδρας

 

Στο υπέροχο νησί της Ύδρας, κοντά στο ανδρικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (μετά από ένα χλμ.), βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο βουνό Όμπορι, 3 μόλις χλμ. νοτιοανατολικά της Χώρας της Ύδρας και κοντά στην γραφική παραλία της Λιμνιόνιζας.

Η ίδρυση της μονής προσδιορίζεται κατά το έτος 1675. Το Καθολικό είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο. Οι ιερές εικόνες του τέμπλου, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο, τυγχάνουν παλαιές και σπουδαίας βυζαντινής τέχνης, αναγόμενες στον 17ο αιώνα.

Στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση, η ανδρική τότε μονή παρουσίασε ακμή και πολλοί μοναχοί της ασκήθηκαν και χαριτώθηκαν από την προστασία και ευλογία του Αγίου Νικολάου. Τότε δωρίθηκε στη μονή και το νησί Τρίκερι.

Μετά τον πόλεμο του 1940, η μονή περιέπεσε σε παρακμή. Τελευταίος «πρόμαχός» της υπήρξε ο Υδραίος μακαριστός Ιερομόναχος Αρσένιος Βέτιμης, ο οποίος επί τριάκοντα περίπου χρόνια μόνασε εκεί.

Το 1983 η έρημη μονή μετατράπηκε σε γυναικεία, με πρώτη Ηγουμένη την μοναχή Ευπραξία (σήμερα Ηγουμένη είναι η μοναχή Πελαγία). Τότε άρχισε η ανακαίνισή της. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και εξωραΐστηκαν όλοι οι χώροι της μονής. Η ευλάβεια και η συνδρομή των Υδραίων και των λοιπών προσκυνητών στο ανακαινιστικό έργο της μονής υπήρξε και παραμένει συγκινητική.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου έχει στην κατοχή της ιερά λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου του Υδραίου, Κηρύκου, Νεκταρίου, Φωτεινής, Μαρίας Μαγδαληνής, Ακακίου Καυσοκαλυβίτου, Χρυσοστόμου, Γρηγορίου Θεολόγου, Χαραλάμπους, Αρσένιου Καππαδόκου κ.ά.

Στη διαδρομή προς το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη μοναδική θέα που συνθέτει ένα τοπίο άγριας αλλά και φιλόξενης ομορφιάς.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου). Η μονή είναι επισκέψιμη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Τηλ.: (+30) 2298052551


Πηγές: imhydra.gr , hydraspoliteia.blogspot.gr