ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ – ΚΑΒΑΛΑ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα, λίγο έξω από την Καβάλα


Τρία μόλις χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, ακολουθώντας κανείς την εθνική οδό, εκεί ακριβώς που αυτή ενώνεται με τα σωζόμενα τμήματα της παλαιάς και ιστορικής Εγνατίας οδού, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου Σίλα, ο οποίος ως μαθητής του Χριστού εκ των Εβδομήκοντα, συνόδευε τον Απόστολο Παύλο, όταν πήγαιναν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, να διδάξουν στους Φιλίππους.

Ακριβώς απ’ το σημείο όπου βρίσκεται η μονή, η θέα της Καβάλας και της Θάσου είναι θαυμάσια. Ο γραφικός αυτός χώρος που περιβάλλεται από ένα θαυμάσιο πλούσιο πράσινο, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την ανέγερση της μονής. Κατά την παράδοση στο σημείο αυτό κάθισαν να ξεκουραστούν ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Άγιοι Σίλας, Τιμόθεος και Λουκάς, ενώ στο μοναστήρι υπάρχει και μαρμάρινη στήλη που αναφέρει το γεγονός.

Μετά την απελευθέρωση της Καβάλας και με συμμετοχή όλων των Καβαλιωτών, κατά το έτος 1926 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ναού προς τιμήν του Αγίου Παύλου και μετά, το 1937, μπαίνει σε ενέργεια η ανέγερση του δεύτερου μνημείου, ο ναός δηλαδή προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Σίλα.

Το 1946 η εκκλησία του Αγίου Σίλα μετά από καταστροφές που υπέστη από τους Βουλγάρους στην Κατοχή, μετατρέπεται σε μοναστήρι. Το 1956 είναι ο επόμενος σταθμός στη ζωή της μονής. Με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτου Φιλίππων Χρυσοστόμου και των χιλιάδων καπνεργατών ξεκινά ένας έρανος μέσω λαχειοφόρου για τη μονή και κτίζονται τα κτίρια.

Σήμερα είναι ανδρικό μοναστήρι, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων. Το προσκύνημα στη μονή συνδυάζεται άψογα με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, βόρεια της Καβάλας, όπου δίδαξε (και φυλακίστηκε μαζί με τον Απ. Σίλα) ο Απόστολος Παύλος και παράλληλα, βάπτισε την πρώτη Χριστιανή στην Ευρώπη, την Αγία Λυδία.

Η εορτή του Αγίου Σίλα και η πανήγυρη στο μοναστήρι γίνεται στις 30 Ιουλίου.

Τηλ. : (+30)2510242511