ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου στην ορεινή Κορινθία

 

Στην ορεινή Κορινθία, σε μια καταπράσινη περιοχή κοντά στα Άνω Τρίκαλα, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.

Απέναντι από τη σημερινή θέση του μοναστηριού και σε απόσταση 500 μ., υψώνεται ένας πελώριος βράχος. Στο βράχο αυτό υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη σπηλιά αυτή κάποιος χριστιανός βρήκε την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου γύρω στα 1400. Από τότε η περιοχή αποτελεί ίσως το σημαντικότερο προσκύνημα του Αγίου Βλασίου της Μ. Ασίας, στην Ελλάδα.

Αργότερα λόγω της εύρεσης της ιεράς εικόνας, κτίστηκε ένας μικρός ναός στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η μονή. Το Καθολικό του μοναστηριού είναι του 17ου αιώνα.

Kατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μονή, η οποία είχε σχέση με την οικογένεια των Νοταραίων, λειτουργούσε ως σημαντικό πνευματικό κέντρο για την περιοχή. Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν ανδρικό μοναστήρι, ενώ σήμερα εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα, υπό την καθοδήγηση της Ηγουμένης Ευφροσύνης.

Πανηγυρίζει στις 11 Φεβρουαρίου, στην εορτή του Αγίου Βλασίου και στις 14 Σεπτεμβρίου, του Τιμίου Σταυρού, που τυγχάνει να είναι και η ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας του Αγίου.

Τηλέφωνο Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου: 2743091210

Τηλέφωνο Μετοχίου της Μονής στην Ρίζα Τρικάλων Κορινθίας: 2743071222 

Φωτ.: trikalakorinthias.gr