ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ – ΤΡΙΚΟΡΦΟ ΦΩΚΙΔΟΣ

Το επιβλητικό ανδρικό μοναστήρι στο Τρίκορφο του νομού Φωκίδος


Η νεόδμητη Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο της Φωκίδος είναι μια πνευματική όαση, μέσα σε υπέροχο φυσικό τοπίο σε 900 μ.υψόμετρο με άλσος και πολλά ζώα.

Αρχικά, από το 1986, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για τις νεανικές κατασκηνώσεις των κατηχητικών της Ηλιούπολης, ενώ το 1991 αποφασίστηκε να χτιστεί μια ανδρική μονή εντός του χώρου. Μεγάλο ζήλο επέδειξαν τα πνευματικά παιδιά του γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη, εντός και εκτός Ελλάδος, όπου περιόδευε για ομιλίες και εξομολογήσεις που όταν πληροφορήθηκαν το έργο της ανεγέρσεως της Ιεράς Μονής, έτρεξαν να τον συνδράμουν με κάθε βοήθεια.

Το όνομα του Αγίου Αυγουστίνου είναι συνδεδεμένο με τον Επίσκοπο πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, με τον οποίο είχε συνδεθεί από νεαρή ηλικία ο π. Νεκτάριος. Επίσης, με θαυμαστό τρόπο «εισήλθε» στη μονή ο άγιος της Χαράς, Σεραφείμ του Σάρωφ της Ρωσίας, στον οποίο αφιερώθηκε εξίσου η μονή και φυλάσσεται λείψανό του. Στον περιβάλλοντα χώρο, υπάρχει αναπαράσταση του βίου του Αγίου Σεραφείμ.

Το μοναστήρι, που δέχεται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, είχε γίνει γνωστό παλαιότερα και με το χαρακτηριστικό όνομα “Παπαροκάδες”. 

Το 1994 έγιναν και τα εγκαίνια του μεγάλου καμπαναριού της μονής με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Από αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία ανεγέρθηκε το μεγάλο αυτό κτίσμα για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να θυμίζει το καμπαναριό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θρυλείται ότι είχε τόσα αντίστοιχα σήμαντρα και καμπάνες.

Τα σήμαντρα κτυπούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ, όπου ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα κτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες της φιλόξενης μονής κτυπούν όλες μαζί στις εορτές του Αγίου Αυγουστίνου (15 Ιουνίου), του Αγίου Σεραφείμ (19 Ιουλίου, ανακομιδή λειψάνων), του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου), στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Χριστοφόρου (παρεκκλήσι), τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης.

Το μοναστήρι απέχει από την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου περίπου 20 χλμ. 

Τηλ.: (+30) 26340 44282 και 44381

Η ιστοσελίδα της μονής είναι: www.freemonks.gr