ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

H Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης στο Σιδηρόκαστρο του νομού Σερρών

 

Σ’ ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου Σερρών, είναι κτισμένη η επιβλητική Ιερά Μονή Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίτης. Το γυναικείο αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε το έτος 1968 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη, όταν πρωτοήλθε στην Μητρόπολη από τη Σάμο (όπου τιμούνται ιδιαίτερα οι τοπικοί άγιοι, Κήρυκος και Ιουλίτα).

Μέχρι το 2007 η μονή ήταν πολύαριθμη, καθώς σ’ αυτήν εγκαταβιούσαν δεκάδες μοναχές (οι οποίες εγκαταστάθηκαν έπειτα στην Αττική), ενώ πρόσφατα (το καλοκαίρι του 2014) εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα 4 μοναζουσών.

Η έκταση και το μέγεθος των κτιρίων της μονής, αλλά και η γραφικότητά της, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη-προσκυνητή. Το Καθολικό βρίσκεται στο εσωτερικό της μονής, ενώ νέος μεγάλος Ναός κτίζεται στον εξωτερικό χώρο της μονής, όπου βρίσκεται και ο τάφος του ιδρυτού της Μητροπολίτου Ιωάννη.

Ξεχωριστή θέση στο κτιριακό οικοδόμημα κατέχει το Μοναστικό Κέντρο Διακονίας, το οποίο κτίστηκε με δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου.

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αγίου Κηρύκου και της μητρός αυτού Αγίας Ιουλίτης. Η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας.  Συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.

Το μοναστήρι απέχει ένα μόλις χιλιόμετρο από το Σιδηρόκαστρο.

Ώρες επισκέψεως: 09:00-13:00 και 16:00-20:00, εκτός της Τετάρτης.

Tηλ.: (+30) 2323022395