ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος

 

Σε ύψος 80 μ. από τη θάλασσα και σε βράχο απότομο, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Διονυσίου στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους. Είναι η 5η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και στην κατοχή της έχει το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου. Συγκεκριμένα, το Καθολικό της τιμάται στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Εξωτερικά η μονή φαίνεται σαν φρούριο. Η νότια πλευρά φαίνεται από τον αρσανά ότι αποτελείται από αιωρούμενες ξύλινες στοές που στεφανώνουν τις άγριες κορυφές των πολλών βράχων. Ανατολικά και κοντά στο κοιμητήριο της μονής βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νήφωνα (εορτή 11 Αυγούστου), πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και φωτιστού των Ρουμάνων, ενώ δυτικά υπάρχουν άγριες χαράδρες που κατεβαίνουν από τον Άθω φέρνοντας την αέναη βοή του βορρά.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1380 από τον οσιότατο μοναχό Διονύσιο (από τον οποίο πήρε και το όνομα), που καταγόταν από την Καστοριά. Ο κτήτορας Όσιος Διονύσιος (εορτή 25 Ιουνίου) έλαβε μάλιστα ως δωρεά από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό την ιερά εικόνα της Παναγίας των Χαιρετισμών ή του Ακαθίστου, στην οποία για πρώτη φορά ψάλθηκε η ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπέρμαχο Στρατηγό στην Κωνσταντινούπολη και η οποία σήμερα αποθησαυρίζεται στο μοναστήρι.

Το Καθολικό έχει τοιχογραφηθεί το 1546 από το ζωγράφο Τζώρτζη, έναν από τους κύριους εκπροσώπους της κρητικής σχολής του 16ου αι. Η Τράπεζα έχει τοιχογραφηθεί σε δύο περιόδους: στα μέσα του 16ου αι. και το 1603. Η μονή διαθέτει μία από τις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης (κυρίως φορητών εικόνων) και χειρογράφων εικονογραφημένων.

Σε μικρή απόσταση από τη μονή Διονυσίου, βρίσκεται το κάθισμα των Αγίων Αποστόλων, στο οποίο κατοικούσε ο μακαριστός μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης (+2006), ο πολυγραφότερος Αγιορείτης συγγραφέας του 20ου αιώνα. Το 2001 κοιμήθηκε ο οσιότατος γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης, ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονυσίου.