ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΩΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Έλωνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Έλωνας είναι ένα από τα πλέον γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας, τόσο για το φυσικό της κάλλος, όσο και για τον προσκυνηματικό της χαρακτήρα. Βρίσκεται στο φαράγγι του Δαφνώνα στην Κυνουρία.

Είναι κτισμένη σε ένα κάθετο και επιβλητικό κόκκινο βράχο, δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται. Για την επωνυμία της μονής, που οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας της Έλωνας, έχουν διατυπωθεί αρκετές ερμηνείες, όπως ότι προέρχεται από τα έλη της περιοχής, από την τσακώνικη λέξη «έουνη» που σημαίνει Ελεούσα ή ακόμη και από την λέξη «ελών» της αρχαίας αττικής διαλέκτου.

Η θέση της προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή. Η είσοδος στη μονή γίνεται μέσα από μια τοξωτή είσοδο και ακολουθούν διάδρομοι που οδηγούν στις πύλες της μονής. Το Καθολικό είναι κτισμένο το 1809. Το πέτρινο καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1831. Στο εσωτερικό του Καθολικού υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, άγια λείψανα, ευαγγέλια, ιερά κειμήλια και πολλά αφιερώματα.

Η ιερά εικόνα της “Παναγίας της Έλωνας” που φυλάσσεται εκεί, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά (μια από τις 70 εικόνες που αγιογράφησε).

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1822 έδωσε στην Πελοποννησιακή Γερουσία δεκαπέντε χιλιάδες γρόσια για τις ανάγκες του έθνους. Επίσης οι μοναχοί της πήραν μέρος σε πολυάριθμες μάχες. Όμως το ελεύθερο ελληνικό κράτος με το διάταγμα του 1833 έδιωξε τους μοναχούς της και πήρε την περιουσία της. Όμως η χάρη της Παναγίας βοήθησε και έτσι άρχισε να ευδοκιμεί και πάλι από το 1972 και σήμερα διαθέτει μερικές μοναχές.

Το μοναστήρι εορτάζει στις 15 και 23 Αυγούστου (Κοίμηση και Εννιάμερα της Θεοτόκου αντίστοιχα), καθώς επίσης και στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας και αποτελεί παμπελοποννησιακό προσκύνημα. Απέχει 14 χιλιόμετρα από τον Κοσμά και άλλα τόσα από το Λεωνίδιο.

Τηλ. μονής: 27570-22297